Hlavní obsah

Problémy v olympijské vesnici? Máme nejlepší barák. Ale i u nás makají zedníci, hlásí Doktor

Rio de Janeiro/Praha

Vstává v půl sedmé, někdy i dřív a celý den pobíhá po olympijské vesnici v Riu. Dvojnásobný zlatý medailista z her v Atlantě Martin Doktor v roli šéfa české mise dohlíží na přípravy příletu většiny české výpravy.

Foto: Český olympijský výbor

Martin Doktor musí v olympijské vesnici vypomoct občas i jako stěhovák.

Článek
Fotogalerie

Musel jste zatím řešit nějaké větší problémy okolo bydlení?

V baráku máme dva apartmány, kde to bylo hodně blbé, v tuhle chvíli nejsou obyvatelné. Ale makají tam zedníci, snad to bude ok. Co se týká dalších věcí, funguje to jako na jiných olympiádách. Chvíli trvá, než se vše rozjede, ale řešíme spíš detaily.

V tak špatném stavu, na jaký poukazovali třeba Italové či Australané, české apartmány nebyly?

Máme nejlepší barák ze všech, protože problémů jsme měli nejméně, když se bavím se šéfy výprav. Ale nastoupilo sem 700 dělníků a prostě makají. Že se to mělo udělat o dva měsíce dřív, to je pravda, ale známe Brazilce. Prostě dodělávají věci na poslední chvíli a ještě o kousek déle. My jsme s tím počítali a jsem domluvený s naším olympijským atašé, má v záloze instalatéra a zedníka, kteří by sem přijeli. Ale zatím jsme k tomu nemuseli sáhnout.

Absolvoval jste olympiády jako závodník i funkcionář, je v olympijské vesnici v Riu něco, co jste dosud nezažil?

Naše matrace. Ty místní nejsou špatné, ale nejsou zdravotní. Dáváme sportovcům komfort na spaní, který potřebují v nejdůležitějších dnech jejich kariér. Připravujeme i výzdobu, jaká dosud nikdy nebývala. Chceme, aby se sportovci cítili jako doma.

Obavy panovaly z dopravy, jaká je situace? Už fungují olympijské pruhy?

Ty začnou fungovat až na konci července. Zatím to není tak hrozné, jak jsem předpokládal. V pondělí byla cesta na letiště a z něj extrémně volná. Asi se projevilo, že je Rio vyprázdněné, lidé odjeli na dovolenou.

Pociťujete ve srovnání s předchozími hrami ještě větší důraz na bezpečnost?

Je tu trochu jiná situace než třeba v Soči, kde vojáci s flintami vůbec nebyli vidět a ochranka chodila v teplákovkách. Tady chodí vojáci se samopaly, jsou vidět na letišti, všude kolem vesnice. Tady v těch zemích to tak asi funguje, že musejí být viditelní. Ale žádným způsobem to neruší víc než při předchozích hrách, na kterých jsem byl. Člověk ví, že si třikrát za den sundá hodinky, aby nepípal. Tak to prostě je.

Na kolik jste zatím narazil komárů, o nichž se v souvislosti s virem zika mluví?

Asi na dva. Jsou tu, stejně jako u nás. Když pojedete na Lužnici, poštípe vás stoprocentně víc komárů než tady. Máme repelenty a ve všech pokojích odpařovače.

Reklama

Související témata: