Hlavní obsah

Ať ruskou vlajku v Riu nese atletka, které zakázali na OH startovat, navrhl poslanec

Moskva
Aktualizováno

Tyčkařka Jelena Isinbajevová nebude na slavnostním zahájení olympiády v Riu de Janeiro vlajkonoškou ruské výpravy. Podle jejího trenéra Jevgenije Trofimova přišel s tímto návrhem poslanec ruského parlamentu a bývalý profesionální mistr světa v boxu Nikolaj Valujev. Sama atletka, která kvůli zákazu od mezinárodní federace IAAF nesmí na hrách závodit, ale tuto možnost odmítla.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Tyčkařka Jelena Isinbajevová pří setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Kremlu.

Článek

"My už vlajkonoše máme, bude to volejbalista Sergej Teťuchin, olympijský vítěz a znamenitý sportovec," napsala na sociálních sítích Isinbajevová, která kandiduje do komise sportovců MOV, ale ještě se nerozhodla, zda do Ria odcestuje.

"Já bych spíš chtěl Lenu vidět v tyčkařském sektoru a se zlatou medailí," řekl Trofimov k uvažované roli své svěřenkyně na zahájení her 5. srpna. "Chápu ale, že by pro ni bylo (po účasti na zahajovacím ceremoniálu OH) velice těžké sledovat jenom z tribuny soutěž, na kterou nás IAAF nepustila," dodal kouč čtyřiatřicetileté světové rekordmanky a dvojnásobné olympijské vítězky.

IAAF zakázala kvůli systematickému dopingu v Rusku start v Riu celé atletické výpravě. Na OH nesmí závodit ani zhruba čtyřicítka dalších ruských sportovců, kterým start nepovolily příslušné mezinárodní federace. Rusku hrozilo i vyřazení celé výpravy, k tomuto řešení však Mezinárodní olympijský výbor nakonec nesáhl.

Reklama

Související témata: