Hlavní obsah

Šéfka WHO jede do Ria, riziko nákazy virem zika je podle ní malé

Peking

Riziko nákazy virem zika na olympijských hrách je nízké a zvladatelné. Týden před zahájením olympiády v brazilském Riu de Janeiro to prohlásila generální ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová. Sama do Ria také pojede, napsala dnes agentura Reuters.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová

Článek

Na olympiádě v Riu de Janeiro se očekává téměř půl milionu návštěvníků. Mnoho zájemců by ale mohly podle Reuters odradit obavy o bezpečnost, strach z nákazy virem zika i dopady hospodářské krize. Téměř třetina vstupenek prý stále ještě nebyla prodána.

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Jižní a Střední Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech také na jiných kontinentech.

"Podle našeho názoru je riziko infekce virem zika pro jednotlivce malé a zvladatelné, pokud lidé přijmou příslušná osobní ochranná opatření, tedy budou používat repelent proti komárům a nosit oblečení chránící před komářími štípnutími," řekla šéfka WHO Chanová dnes novinářům v čínské metropoli Pekingu.

Hodnocení WHO vychází z nejnovějších poznatků o viru zika a z opatření, která Brazílie přijala, dodala Chanová.

Onemocnění virem zika, který převážně přenášejí komáři, má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je také se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva. Proti nemoci neexistuje zatím účinná vakcína.

Chanová připomněla skutečnost, že virus zika se přenáší také pohlavním stykem a vyzvala návštěvníky olympijských her k důslednému používání kondomů. "Pokud jedete do Brazílie, do Ria, praktikujte bezpečný sex. Z nejnovějších údajů víme, že při pohlavním styku mohou nakazit nejen muži své partnerky, ale máme také případ, kdy žena přenesla virus na muže," varovala Chanová.

Reklama