Hlavní obsah

Brazilci chtějí v Riu poprvé proniknout do desítky v pořadí zemí

Rio de Janeiro

Brazílie jako pořadatelská země chce na olympijských hrách v Riu de Janeiro proniknout do elitní desítky států podle medailových zisků. Od soutěží v domácím prostředí si Brazilci slibují historicky nejlepší bilanci a umístění. Dosud neskončili lépe než patnáctí, před čtyřmi roky v Londýně vybojovali sportovci 17 cenných kovů, což stačilo na 22. místo v pořadí zemí.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Olympijské hry v Riu se kvapem blíží.

Článek

"Chceme skončit desátí, to představuje zisk tak 25, 26, 27 medailí," uvedl sportovní ředitel národního olympijského výboru COB Marcus Vinicius Freire. O rekordní bilanci se bude snažit tým čítající 465 sportovců, poprvé bude mít Brazílie zastoupení ve všech odvětvích.

V Londýně získala Brazílie tři zlaté medaile, pět stříbrných a devět bronzových. Prvenství budou obhajovat gymnasta Arthur Zanetti, judistka Sarah Menezesová a volejbalistky.

Od domácích reprezentantů se čeká útok na nejcennější medaili i v turnajích v plážovém volejbalu a fotbalu, ale třeba také v jachtingu, v němž Brazilci získali dosud 17 z celkových 108 olympijských medailí v čele se šampionem z let 1996 a 2004 ve třídě Laser Robertem Scheidtem.

Silní jsou vedle judistů i boxeři a velké želízko bude mít Brazílie také v rychlostní kanoistice, kde bude trojnásobný mistr světa z C1 a C2 Isaquias Queiroz jedním z velkých soupeřů české medailové naděje Martina Fuksy.

Reklama

Související témata: