Hlavní obsah

V české "nominaci" do Ria je poprvé i kaplan

Praha

Součástí výpravy českých sportovců na olympijských hrách v Riu de Janeiru bude i kaplan Oldřich Chocholáč. Jednačtyřicetiletý kněz brněnské diecéze na webu České biskupské konference uvedl, že svou misi vnímá jako službu nejen pro věřící, ale i pro všechny, kteří s ním v době vrcholné sportovní akce budou chtít sdílet své radosti a smutky, výhry i prohry - a to nejen ty olympijské. Do oficiální funkce kaplana Českého olympijského výboru ho jmenoval předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Kristova socha, dominanta Ria. Ilustrační snímek.

Článek

"Poprvé je tak Českým olympijským výborem přizván duchovní přímo do týmu, který se na olympiádě snaží zajistit co nejlepší zázemí pro naše sportovce. Je až symbolické, že se tak stává na olympiádě v městě Rio de Janeiro, jehož neodmyslitelným symbolem je socha Krista Spasitele s doširoka otevřenou náručí," uvedl Chocholáč.

Už na minulé letní olympiádě v Londýně mohli sportovci využít duchovní služby známého katolického kněze polského původu Zbigniewa Czendlika. Poprvé se službou kaplana přišel podle biskupské konference Italský národní olympijský výbor už v roce 1988 na hrách v Soulu.

"Olympijský kaplan je, slovy papeže Františka, služba přátelské přítomnosti. Vnímám ji v osobním rozhovoru, modlitbě, požehnání, při svátosti smíření, slavení eucharistie. Je však službou nejen pro věřící, ale pro všechny, kteří s kaplanem chtějí sdílet své radosti i naděje, smutky i bolesti, výhry i prohry - nejen ty olympijské," uvedl kaplan olympijské výpravy pár dní před pátečním zahájením her.

Ze sportů má nejradši plavání, své okolí ale prý s nadsázkou uklidňuje, že do Ria odjíždí jako duchovní, nikoliv jako sportovec. "Pokud jde o sport, jsem v tomto směru individualista - vždy jsem měl rád vodu jako úžasný živel a tak u mne dodnes vítězí plavání. Ostatně - nebát se plavat proti proudu je v životě také někdy potřeba," dodal Chocholáč, který od roku 2012 působí ve farnosti Mikulov a v několika dalších farnostech na Pálavě.

Reklama

Související témata: