Hlavní obsah

Skromné zahájení olympiády v Riu má ukázat budoucnost

Rio de Janeiro

Nebude to pompézní show jako před osmi lety v Pekingu. I v Londýně vynaložili na slavnostní zahájení výrazně vyšší prostředky. Přesto organizátoři ceremoniálu, jenž v sobotu od 1.00 SELČ odstartuje hry v Riu, slibují nezapomenutelnou show.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Ohňostroj nad stadiónem Maracaná ze zkoušky zpřed několika dní. Oficiální zahájení olympiády začne v sobotu v 1:00 ráno.

Článek

Zahájení v Londýně měl pod palcem oskarový režisér Danny Boyle, rovněž Brazilci sáhli po filmovém tvůrci. Důvěru nachystat show na stadiónu Maracaná dostal Fernando Meirelles, jehož nejslavnějším snímkem je Město bohů, příběh odehrávající se ve favelách Ria.

S živými představeními neměl Meirelles zkušenosti, proto vloni odjel do Belému režírovat operu, při níž si hrál se světly a zkoušel nejrůznější efekty, které využije i při zahájení. Jen ze svých velkolepých plánů musel výrazně ubrat.

„Když jsme začínali, měli jsme v týmu spoustu cizinců, dívali se na show v Las Vegas a pracovali s rozpočtem 114 miliónů dolarů (asi 2,75 miliardy korun)," vzpomíná Meirelles. Jenže nakonec musel vystačit s méně než polovinou slíbených prostředků na kvarteto ceremoniálů (zahájení a zakončení olympijských i paralympijských her). „Což je myslím dvanáctkrát méně, než měli v Londýně a dvacetkrát méně oproti Pekingu," upozorňuje režisér.

Není kanalizace, není na show

„Nejdřív jsem byl hodně naštvaný. Chcete udělat něco velkého a pak to musíte pořád osekávat. Ale když 40 procent domů v Brazílii nemá kanalizaci, nemůžete rozhazovat milióny za show," dodal realisticky.

I koncept celého zahájená má být odlišný. „Všichni pořadatelé mluvili o sobě. Co dali světu a jak jsou středem vesmíru. Atény, že jsou kolébkou západní civilizace, Peking vynalezl papír a kompas, Londýn odstartoval průmyslovou revoluci. Pořád jen my, my, my. U nás ukážeme, jak by se mělo chovat celé lidstvo, nejen Brazilci," slibuje režisér, jemuž dělala potíže i konstrukce stadiónu Maracaná, jenž byl vystavěn pro fotbalové zápasy a chybí mu například dostatečné množství vstupů na plochu.

Nejstřeženějším tajemstvím zahájení bývá jméno člověka, jenž zapálí olympijský oheň. Jenže v Riu je favorit jasný, vždyť kdo proslavil Brazílii více než Pelé? Legendární fotbalista si ale nejprve musí dořešit závazky u amerického sponzora, který vlastní jeho osobnostní práva.

Reklama