Hlavní obsah

Rusko bude mít v Riu po škrtech kvůli dopingu 271 olympioniků

Rusko bude mít v Riu po škrtech kvůli dopingu 271 olympioniků

Ruská výprava bude mít na olympijských hrách v Riu de Janeiro 271 sportovců. Konečný počet oznámil den před slavnostním zahájením na tiskové konferenci v dějišti her předseda Ruského olympijského výboru Alexander Žukov. Z původní nominace kvůli vypadlo dopingovému skandálu celkem 116 olympioniků.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Článek

Kvalifikační kritéria na OH splnilo 387 ruských sportovců. Pro všechny atlety ale platil zákaz účasti na mezinárodních soutěžích už od loňského listopadu, následoval hromadný trest pro všechny ruské vzpěrače a start ostatních závisel na rozhodnutí mezinárodních sportovních svazů, potažmo zvláštní tříčlenné komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Po šokující zprávě Antidopingové agentury WADA o několikaletém systematickém a státem podporovaném dopingu v Rusku zvažoval MOV plošný trest pro všechny tamní sportovce. Pro jejich účast pak stanovil přísná kritéria: nesměli být například zmíněni ve zprávě WADA nebo mít v minulosti trest za doping.

Budou nejčistší?

V sítech pak uvízli další sportovci: nejvíce z veslování, další z kanoistiky, cyklistiky, plavání, zápasu a jachtingu. "Máme dobrou zprávu pro fanoušky ruského olympijského týmu - většina sportů byla přijata v plném rozsahu," prohlásil Žukov a na mysli měl například judo, volejbal, sportovní střelbu, box či badminton.

Nakonec 271 ruských sportovců bude moci v Riu bojovat o medaile. Mezi nimi jsou podle agentury TASS i plavci Vladimir Morozov a Nikita Lobincev, členové bronzové štafety z Londýna. Arbitráž CAS údajně přijala jejich odvolání a následně je na hry pustila i komise MOV.

"Náš tým bude v Riu nejčistší. Žádný jiný si nemusel projít tak přísnými požadavky jako naši sportovci," řekl Žukov.

V čele výpravy při pátečním zahájení na Maracaná půjde coby vlajkonoš volejbalista Sergej Teťuchin. Ruský prezident Vladimir Putin se podle mluvčího Kremlu slavnostního zahájení nezúčastní.

S postupem MOV a národních federací, které při rozhodování posuzovaly jednotlivé sportovce, příliš nesouhlasí autor zprávy WADA o systematickém dopingu v Rusku Richard McLaren. Podle něj organizace nepochopily podstatu zprávy. Už po rozhodnutí nepotrestat plošně ruský sport suspendací byl zklamaný, že MOV nedal na doporučení WADA.

Kanadský profesor práv listu Guardian řekl, že cílem jeho vyšetřování nebylo odhalit, jaké látky jednotliví sportovci zneužívají. "Na to jsem vůbec neměl čas. V té zprávě šlo o státem podporovaný doping, manipulaci s výsledky testů, zaměňování vzorků...," uvedl McLaren.

Reklama

Související témata: