Hlavní obsah

Pětibojaře v Riu překvapil popel v bazénu, plavali v ohništi

Rio

Přijeli trénovat na místo olympijského závodu a nestačili se divit. Moderní pětibojaři našli bazén v parku Deodoro na severu Ria plný popela, který zanesl do vody vítr z nedalekého požáru. Problémy ale byly rychle odstraněny a závodníci i s obhájcem zlata Davidem Svobodou zítra vstoupí do soutěže poprvé v novém formátu.

Foto: Sport.cz

David Svoboda, jak dopadne vítěz z Londýna v Riu?

Článek
Fotogalerie

„Zaplavali jsme si v ohništi, bylo to zajímavé," podával s úsměvem Svoboda hlášení o situaci na sportovištích. „Hořel nějaký kopec vedle, stačili to ale vyčistit. Jinak bazén je zrekonstruovaný, hala na šerm dostavěná. Narychlo se ještě zkraje týdne přestavoval areál na závěrečnou kombinaci běhu a střelby, protože se tam hrálo ragby. Všechno stihli," přidal druhý český reprezentant Jan Kuf. Závod žen odstartuje i Barbora Kodedová.

Pro Svobodu bude olympijský závod velkým testem po vleklých problémech s kolenem. „Budu si muset udělat náskok hned na začátku, protože po komplikacích nebude běh asi úplně nejsilnější stránka. Pokud ale koleno nepovolí v zatáčkách, pak by to mohlo dopadnout docela dobře," plánoval tajemně jednatřicetiletý vítěz z Londýna.

Koně hezky vysoko skáčou

Úřadující mistr Evropy Kuf se zase soustředil na střelbu, kvůli pravidlům totiž musel měnit pistoli. „Na té staré byl mechanismus, který už není povolený. Zakázanou elektronickou spoušť musela nahradit mechanická. Proto jsem střílel hodně, abych si zautomatizoval závodní rytmus," líčil pětadvacetiletý reprezentant.

Speciálně se pak oba závodníci chystali na parkur. „Skákali jsme větší překážky. Při Světovém poháru tady byl postavený poměrně vysoký parkur, což je fajn. Na druhou stranu budí vyšší překážky respekt, proto jsme to zkoušeli i v tréninku," vysvětloval Kuf.

Koně pro olympijský závod dodala brazilská armáda i soukromí chovatelé a podle českých reprezentantů by měl mít parkur vysokou úroveň. „Koně hezky vysoko skáčou, jsou dobře ovladatelní, mohla by to být příjemná jízda. I když náročnější. Pořád platí, že čím lepší koně, tím těžší parkur," dodal Svoboda, jehož před osmi lety v Pekingu špatný kůň zastavil v cestě za medailí.

Reklama

Související témata: