Hlavní obsah

Bolí to, ale Španělé byli bezchybní, mrzelo Štěpánka s Rosolem

pn (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Dva sety a konec. Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem nezvládli úvodní kolo olympijského turnaje ve čtyřhře, v němž podlehli španělskému páru Bautista, Ferrer po setech 1:6 a 4:6. „V prvním setu nás přejeli, ve druhém jsme nevyužili sedm brejkbolů,“ litovali oba Češi.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Český tenista Radek Štěpánek na ilustračním snímku.

Článek

„Vyřazení bolí hodně, ale musím říct, že Španělé hráli úplně bezchybně," složil Štěpánek poklonu soupeřům. Čechům utekl hned úvod zápasu, v němž nedokázali na hru soupeřů reagovat. „Přejeli nás," konstatoval lakonicky Štěpánek.

Ve druhé sadě se hra Čechů zvedla, Španělé ale vyrovnání nepřipustili. „Věděli jsme po prvním setu, že oni už líp hrát nemůžou. Jen že se my můžeme zlepšit. A to se i dělo. Byla tam spousta neuvěřitelných výměn. Měli jsme sedm šancí na brejk, ani jedna se nám nepovedla využít. A to byl ten hlavní rozdíl. Oba jsou hráči světové dvacítky a ukázali svou kvalitu," vyprávěl Štěpánek. „Ve druhém setu to mohlo být klidně naopak a třetí už mohl být otevřenější. Tam by šance určitě byly na obou stranách," doplnil Rosol.

Podobně jako ostatní hráči, i čeští deblisté byli lehce vyvedeni z míry nepřipraveností pořadatelů. „Začali jsme tak, že jsme neměli ručníky. Rozhodčí se omlouval, šel to řešit a přišel za dvě minuty s tím, že se omlouvá, že nemá náhradní míče, že máme jen ty na rozehrávku. Ale že snad v jejím průběhu druhé míče dorazí. Nakonec všechno dorazilo a zápas to neovlivnilo," líčil Štěpánek.

Podle obou hráčů podmínky zcela neodpovídaly významu akce. „Nevím, jestli to jde srovnat s úrovní turnaje ATP. Spíš s nějakým lepších challengerem," poznamenal Rosol. „Je vidět, že všechno honí na poslední chvíli. V Pekingu fungovalo všechno na minutu, v Londýně to bylo taky fantastický. Tohle je trošku odlišná olympiáda, taková exotika," dodal Štěpánek.

Štěpánek zatím stále nemá jasno, zda nastoupí i do mixu, ani s kterou z tenistek by případně hrál. Jisté je, že by šéf týmu Petr Pála vybíral z dvou Lucií - Hradecké a Šafářové. „Musíme se o tom s Petrem pobavit. Jaký je klíč, jestli je vůbec šance. A s kým hrát, to si od něj nechám poradit. On zná ty holky nejlíp," připomněl Pálovu roli dlouholetého úspěšného kapitána fedcupového týmu.

Sedmatřicetiletý srdcař navíc stále živí naději, že by si v Riu mohl zahrát i mužskou dvouhru. „Jsem první náhradník, mohl bych se ještě dostat. Ale nic kolem toho nezjišťuju, neobíhám. Buď to přijde, nebo ne," uzavřel Štěpánek.

Reklama

Související témata: