Hlavní obsah

Základem byla čistá hlava. Dělal jsem i šaška, přibližuje trenér Kvitové

Rio de Janeiro

Je jedním ze střípků skládačky bronzového úspěchu české tenisové jedničky Petry Kvitové na olympijských hrách v Riu. Kondiční trenér David Vydra je po boku šestadvacetileté hráčky už přes rok a v Brazílii jí byl oporou celý turnaj. Co bylo klíčem k naplnění medailového snu očima muže, jehož Kvitová uvedla jako první klíčový článek řetězce vedoucího na stupně?

Foto: Profimedia.cz

Kondiční trenér David Vydra (vpravo) a Radek Štěpánek.

Článek
Fotogalerie

„Vytvořili jsme si v Riu zvláštní režim. Měli jsme v olympijské vesnici společný byt s Petrem Pálou a Lucií Hradeckou. Udělali jsme si vlastně rodinu, užívali jsme společný obývák. Od všeho jsme se oprostili, nic nevnímali. Za deset dnů od startu turnaje až k utkání o bronz jsme neviděli internet," vykládal Vydra specifický program.

„Mně kdyby neřekli, kteří sportovci získali medaili, nevěděl bych to. Základem bylo mít čistou hlavu. Všechno se dělalo tak, aby Petra byla v maximální pohodě. Třeba jsme jeden den i přes stupňující únavu šli hrát stolní tenis, protože to přispělo ke zlepšení nálady a odlehčení tlaku," popisoval Vydra.

Denní program byl v Riu až do sobotního večera pro českou ženskou tenisovou jedničku rutinou. V 7:45 hodin budíček, o půl hodiny později snídaně. „Následovala káva. Vlastně povinná. Strašně důležitý rituál. Bez kafe se sójovým mlékem se na kurty neodjíždělo. Dvacet minut jsme seděli a kecali," vyprávěl Vydra.

Kvitová pod prostěradlem

Až po posledním doušku lahodné brazilské kávy přišel na řadu přesun do olympijského parku. V areálu určeného tenistům pak došlo na poslední část povinností předcházejících bitvě na kurtu. „Vzadu za centrálním kurtem jsme si našli místečko, kde se Petra vždy natáhla, přikryl jsem ji prostěradlem, vypadala jako mumie. A dělal jsem kraviny, prostě šašek," smál se Vydra.

Obdivoval psychickou odolnost Kvitové, která už s předstihem vyhlásila útok na olympijskou medaili, čímž se dostala pod velký tlak. „Jsem hrdý, jak vše ustála a dokázala vybojovat bronz. Má hrozně moc obrovské srce," hodnotil Vydra.

Je přesvědčený, že Kvitová ještě olympijskou kapitolu nedopsala a při čtvrtém startu pod pěti kruhy v Tokiu za čtyři roky se pokusí vybojovat nejcennější kov. „Petra vzhlíží k legendám. Olympijská medaile je pro ni teď nejvíce. Nicméně podle mého chce ještě zlato. Věřím, že se zmáčkne a v Tokiu plán naplní," přemítal Vydra.

Reklama

Související témata: