Hlavní obsah

Hnus, špína i lidské mrtvoly. Radši vůbec neotvírejte pusu, varují plavce před zátokou v Riu

Rio de Janeiro

Romantické sny o nádherných prosluněných plážích v exotické Brazílii vezmou při bližším pohledu na dějiště vodních sportů na blížící se olympiádě v Riu rychle za své. Zátoka Guanabara Bay připomíná i krátce před startem her spíše odpudivou stoku zaneřáděnou nechutným odpadem všeho druhu. Odborníci dokonce varují olympioniky, aby ve vodě pokud možno vůbec neotvírali pusu.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Úklid odpadků na řece Meriti před ústím do olympijské zátoky Guanabara Bay v Riu.

Článek

V Guanabara Bay, kde se budou odehrávat boje o medaile v jachtingu a windsurfingu, plavou kromě odpadků a kejdy také lidské mrtvoly, které zachytili například fotografové amerického listu New York Times.

V ústí zátoky, u slavné pláže Copacabana, se budou odehrávat soutěže dálkových plavců a triatlonistů. A především je odborníci varují, aby si dávali extrémní pozor.

„Sportovci budou doslova plavat v lidských sračkách a riskují, že ze všech těch mikroorganismů mohou onemocnět," cituje varování brazilského lékaře Daniela Beckera deník New York Times.

Agentura AP přišla na základě svého šetření loni s tvrzením, že koncentrace virů způsobujících vážná onemocnění je ve vodě u břehů Ria místy až 1,7miliónkrát vyšší než je úroveň, která by byla na plážích v Kalifornii už považována za hazard se zdravím.

Organizátoři se sice dušují, že ohledně vyčištění vod v dějišti olympijských sportů udělali velký pokrok, situace je však i nadále znepokojující. „Je to nechutné. Máme velké obavy," netajil strach kouč španělských jachtařek Nigel Cochrane.

Bakterie a viry nic nezastaví

„Když bude voda cákat, musíme mí zavřené pusy," nabádala zase nizozemská jachtařka Afrodite Zegersová.

Problém tkví především v tom, že většina peněz z rozpočtu na vyčištění vod a asanaci se utrácí za plavidla sbírající odpadky a přenosné zábrany. „Jenže ty mohou zachytit jen velké objekty jako lidské mrtvoly a gauče. Řeky tekoucí do moře jsou vlastně jen odpad. Bakterie a viry nic nezachytí," upozorňuje Stelberto Soares, magistrátní inženýr, jenž se už tři dekády snaží marně bojovat se sanitární krizí.

Kritika čistoty vodních sportovišť už se opakuje z různých stran řadu měsíců. Ale ne každý sportovec humbuku kolem špíny podléhá. S poměrně rázným a obsáhlým prohlášením přišla americká veslařka a bronzová medailistka z Londýna Megan Kalmoeová.

„Deset let jsem makala, abych měla tuhle příležitost, abych co nejvíce využila tuhle jedinečnou šanci. Ale jediné, co chcete, je bavit se o sračkách ve vodě," posteskla si.

„Tisíce lidí tady roky neúnavně pracují, aby uspořádali něco naprosto unikátního. Brazilci otevřeli svoji zem a srdce globální komunitě, aby se zapojili s námi do téhle úžasné události, která propoje lidi z každého kouta světa. A to nejlepší, s čím mohou naše média přijít, je, že je uráží a nutí je stydět se za to, kdo jsou a za práci, kterou vykonali, aby nás všechny spojili. To mě frustruje," uvedla mimo jiné Kalmoeová.

Směrem ke svým fanouškům a spoluobčanům pak zaslala všeříkající vzkaz. „Budu veslovat skrze sračky pro tebe, Ameriko."

Reklama

Související témata: