Hlavní obsah

Plavci Morozov a Lobincev se kvůli účasti v Riu odvolali k arbitráži

Moskva

Ruští plavci Vladimir Morozov a Nikita Lobincev si chtějí vymoci start v Riu de Janeiro u sportovní arbitráže CAS. Členové bronzové štafety na 4x100 metrů z Londýna se k nejvyššímu sportovnímu soudu odvolali poté, co jim start na olympijských hrách zakázala mezinárodní federace FINA.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Zatímco někteří plavci se už připravují v olympijském komplexu v Riu, Rusové Morozov a Lobincev si chtějí start pod pěti kruhy vybojovat u sportovní arbitráže.

Článek

Morozov s Lobincevem, mnohonásobní medailisté ze světových a evropských šampionátů v dlouhém bazénu, nikdy nebyli za doping trestáni. FINA je však do Ria nepustila kvůli tomu, že se jejich jména objevila ve zprávě antidopingové agentury WADA coby těch, kteří těžili ze státem řízeného dopingu v Rusku.

FINA zakázala v pondělí start celkem sedmi ruským plavcům, kromě Morozova a Lobinceva další medailistce z Londýna Julii Jefimovové. Oba plavci jsou prvními sportovci, kteří se odvolali k nově otevřené dočasné kanceláři CAS přímo v Riu.

Mezinárodní sportovní svazy nepovolily start na hrách zhruba stovce ruských reprezentantů v čele s kompletní atletickou výpravou. V Brazílii by se tak mělo představit minimálně 272 ruských sportovců, v původní nominaci jich přitom bylo 387.

Reklama

Související témata: