Hlavní obsah

Megaextrém. Synek si ve vlnách přišel jako na pramici pod Karlovým mostem

Rio

Když rozjížďky skifařů na jezeře Rodrigo de Freitas sledoval vodní slalomář Vavřinec Hradilek, pobaveně napsal na Twitter: „Veslování v Riu se konečně podobá divoké vodě.“ Bitva o postup do čtvrtfinále se proměnila v boj s vodním živlem.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Miloš Vasič a Nenad Bedik ze Srbska se v Riu nechtěně vykoupali.

Článek
Fotogalerie

Obhájce stříbra Ondřej Synek z prvního místa a vítězka z Londýna Mirka Topinková Knapková z druhé příčky vcelku suverénně prošli do další fáze soutěže, ale po dojezdu nevěděli, jestli se podmínkám smát, nebo nad nimi láteřit.

„To bylo hrozný," vypálila Topinková Knapková hned po vystoupení z lodi na veslařskou legendu Stevea Redgravea, jenž působí jako televizní expert. „Taky si myslím, že to je vtip," reagoval pětinásobný olympijský vítěz.

Silný vítr zvedl vlny, které lodě chvílemi měnily v neovladatelné. „Megaextrém," prohlásil Synek. Při letošním mistrovství Evropy v Brandenburgu říkal, že tak velké vlny dosud nezažil. Teď se opravil.

„Tady byly o půlku větší. Hlava mi nebere, že to pustili, tohle nebylo slučitelné s veslováním," divil se svěřenec Milana Dolečka. „Kdybych si vzal pramici pod Karlovým mostem, pojedu na tom stejně, to byly vlny jak od motorového člunu," glosoval podmínky.

Místo tréninku mohli hrát fotbal na písku

A rozhodně nešlo jen o české skifaře, kdo si na podmínky stěžoval. „Mluvil jsem s chorvatským soupeřem Damirem Martinem a ten byl úplně naštvaný. Říkal, že jsme mohli celý rok hrát fotbal někde na písku, přijet sem a bylo by to úplně stejné. Tady nešlo o to, kdo má jak natrénováno, ale kdo se přes to dokáže líp přeplácat," líčil Synek.

Topinková Knapková si zase dobírala svoji soupeřku Emmu Twiggovou z Nového Zélandu, která prohlašovala, že na vítr a vlny je zvyklá z domácího prostředí: „To jsou tvoje podmínky, viď?" Twiggová jen naštvaně procedila: „Tohle snad nejsou ničí podmínky."

Co s tím? Počasí neporučíte... „Myslím, že se to měli snažit posunout. Ale nevím, jestli je to vůbec možné, v předpovědi říkali, že tak má být celý týden," hlásil Synek.

Jeho kolegyně by navrhovala alespoň zvýšit bezpečnost závodníků. „Měli by tam dát záchranné čluny. Kdyby se někdo potopil při rozveslování, tak ze břehu jen vidí, že tam někdo kilometr odsud plave," říkala Topinková Knapková.

Vystrašená holka z Baham

„Když jsem viděla holku z Baham, byla úplně vystrašená. Ptala se, jestli mám taky plnou loď vody," tlumočí konverzaci s jednou outsiderek. Její slova o nebezpečí ve vlnách o chvíli později potvrdila srbská dvojka bez kormidelníka, která se nedobrovolně koupala už před cílem.

Další veslařky měly problém udržet směr, včetně českého dvojskifu Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová. „Také jsem vjela do jedné dráhy, ale moc jsem to neřešila, protože v ní jela veslařka z Toga, které byla hodně vzadu," líčila Topinková Knapková.

Mezi skifaři si postupový systém žádné oběti mezi favority zatím nevybral, ale v dalších kolech může vítr proměnit olympiádu v neregulérní závody. „Člověk si řekne, že trénuje čtyři roky, aby závodil s lidmi, s nimiž normálně nezávodí," krčila rameny Topinková Knapková. Ve své rozjížďce dlouho bojovala s Nigerijkou Chierikou Ukogovou, v první jízdě favorizovaná Australanka Kim Brennanová prohrála se soupeřkami z Mexika i Zimbabwe...

Reklama

Související témata: