Hlavní obsah

Gebase nakopla trenérská změna. Vydrží ve špičce až do Tokia?

Rio de Janeiro

Jako závodník sbíral olympijské medaile, stříbro vybojoval s parťákem Miroslavem Šimkem na deblkanoi v Barceloně 1992 i Atlantě 1996. V roli trenéra na hrách zatím Jiří Rohan přidává umístění těsně pod stupni vítězů. Shodně pátý skončil na posledních dvou hrách mezi kanoisty Stanislav Ježek, teď se přiblížil medaili na jedinou příčku a pouhých třináct setin Vítězslav Gebas.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vítězslavu Gebasovi těsně unikla v Riu olympijská medaile.

Článek

Dvaatřicetiletý slalomář přešel k Rohanovi vloni v létě, teď na svůj trenérský přestup vzpomíná jako na klíčový moment na cestě za olympijským úspěchem. „Věděl jsem, že kdybych neudělal změnu, do Ria bych to nedotáhl. První jsem logicky šel za Jirkou, který má nejvíc zkušeností," popisuje Gebas. Své volby nelituje.

„Od něj jsem dostal hrozný impuls, naučil se spoustu věcí, které dělá jinak. Za poslední rok jsem snad neměl stejný trénink, všechno má dobře rozmyšlené, je precizní," chválil Gebas svého kouče.

Rohan si s ním u kanálu v oblasti Deodoro prožil pořádný stres. Už po kvalifikaci, z níž Gebas proklouzl o jediné místečko, za svým svěřencem přišel a říkal: „Příště bez nervů, jo?"

V závěru už je trenér spíš lepší divák

Kanoista mu přání příliš nesplnil, ale ve finálový den to byly pro Rohana nervy o poznání příjemnější. „Těch třináct setin mrzí. Ale Víťa předvedl vynikající výkon a velmi dobrý výsledek," chválil Rohan nováčka mezi elitou na vrcholné světové akci.

Jako ostřílený olympionik v roli závodníka i trenéra mohl Gebasovi předávat zkušenosti. „Snažil jsem se mu radit, ať neztrácí hlavu a nepálí to extrémně, sveze se vodou. Ale v závěru už je tady trenér stejně jen o něco lepší divák," říká s úsměvem mistr světa z roku 1993.

„Olympiády za mě byly jiné snad jen v tom, že dřív mohly jezdit tři lodě za každou zemi, pak jen dvě, konkurence byla širší," porovnává. „A třeba oproti Londýnu tu nebyla taková atmosféra, tam bylo víc lidí, kteří hlasitěji fandili, i lepší komentátoři," vzpomíná na závody na kanále v Lee Valley.

Gebas jako Hilgertová?

Vydrží Gebas ještě na jednu olympijskou šanci? „Já jsem na to hrozně špatnej, přesně nevím, kolik mu je," přiznal kouč Rohan. Jeho svěřenec letos oslavil 32. narozeniny, v Tokiu by mu tak bylo 36. V takovém věku nebyl v Riu nikdo mezi kanoisty ani v semifinále. „Ale Standa Ježek jel taky v pětatřiceti na olympiádě, i když má výhodu, že je jiné konstituce a lehčí, trochu líp se mu jezdí v pokročilejším závodním věku," srovnává Rohan své dva svěřence.

„Ty čtyři roky do dalších her jsou tak daleko, že jen Štěpánka je přesáhne snadno. Pro nás smrtelníky je to dost," usmívá se kouč v narážce na kajakářskou legendu Hilgertovou.

Reklama