Hlavní obsah

Nafackovat si a zpytovat svědomí, štval Micku nepřekonaný rekord

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Sedm setin sekundy. Přesně o tolik zaostal Janu Mickovi v olympijském bazénu v Riu v rozplavbě závodu na 1500 metrů volný způsob. Od postupové osmičky jednadvacetiletého závodníka dělily tři sekundy, ve výsledcích figuruje s časem 14:58,69 min. na 12. místě. „Věřil jsem, že na osobák mám,“ mrzelo Micku po závodu. Do olympijského finále v polohové štafetě na 4x100 m nepostoupila ani čtveřice českých žen. V druhé rozplavbě skončily poslední a nakonec byly diskvalifikovány.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Plavec Jan Micka reaguje na čas, který dosáhl v rozplavbách na 1500 m volným způsobem.

Článek

Před čtyřmi lety v Londýně byl Micka nejmladším členem české výpravy a rozplavbu patnáctistovky plaval za 15:29,34, což jej řadilo na 24. místo. Na letošním ME v Londýně se plavci pražského USK podařilo jako prvnímu Čechovi stlačit čas pod patnáct minut na 14:58,69 min. a před cestou do Ria tak nebyly úplně nereálné myšlenky na postup do olympijského finále.

S ohledem na časy rozplaveb by Mickovi v pátek stačilo vylepšit osobní rekord o necelé tři sekundy. „Na jednu stranu jsem rád, že jsem plaval podruhé v kariéře pod patnáct minut. Na druhou ale nadšený rozhodně nejsem. Kvůli osobáku jsem tady byl, věřil jsem, že na to mám," litoval.

Micka nastupoval do závodu jako devatenáctý nasazený a mrzelo jej, že se nedostal do posledních dvou rozplaveb, kde o postup bojovalo šestnáct plavců s nejrychlejším i kvalifikačními časy. Svou rozplavbu totiž s přehledem vyhrál, od poloviny závodu ale plaval na čele zcela osamocený.

„Škoda, že jsem byl nasazený v rozplavbě, kde se nedalo kontrolovat vyšší tempo. Měl jsem na začátku ubrat a pak ke konci mít víc sil? Na té dlouhé štrece je to ale těžké. Od začátku jsem do toho musel jít naplno," ptal se sám sebe. „Ve finále to dělá půl setiny na stovku. To je na přesdržku, nafackovat si a zpytovat svědomí. Nevím, kde jsem udělal chybu," dodal nespokojeně.

České plavání tak uzavřelo své působení na hrách v Riu velkým neúspěchem, ani jednomu ze sedmi reprezentantů se nepodařilo postoupit z rozplavby či vytvořit v olympijském bazénu osobní rekord.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Plavání - rozplavby:
Muži:
1500 m v. zp.:
1. Paltrinieri (It.) 14:44,51,
...12. Micka (ČR) 14:58,69 - do finále nepostoupil.
Ženy:
4x100 m pol. z.:
1. USA 3:54,67,
...ČR (Baumrtová, Moravčíková, Svěcená, Seemanová) - diskvalifikována.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články