Hlavní obsah

Phelps a dva další na jednom stupínku. Byli jsme jako štafeta, smál se Le Clos

Pavel Novotný (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Páté zlato na hrách v Riu sice Michael Phelps v pátečním finále stovky motýlek nezískal, závod ale přesto patřil k jednomu ze zlatých hřebů plaveckých soutěží. Americkou legendu totiž porazil jednadvacetiletý Joseph Schooling ze Singapuru a Phelps dohmátl druhý v navlas stejném čase jako Jihoafričan Chad Le Clos a Maďar Laszlo Cseh.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Zleva Michael Phelps, Chad Le Clos a Laszlo Cseh se tísní na stupni pro držitele stříbrné medaile. Vpravo vítěz Joseph Schooling.

Článek
Fotogalerie

Schooling vyhrál vůbec první olympijské zlato pro Singapur a nebyl by to svět sociálních sítí, aby se okamžitě neobjevila fotka, na níž ještě jako chlapec pózuje po boku Phelpse, který v roce 2008 na vrcholu slávy do městského státu zavítal.

„To je úplně šílené, nějak to pořád nemůžu pobrat. Závodit proti Phelpsovi, Le Closovi a Csehovi je něco neuvěřitelného," vykládal po závodu Schooling. „Bude mi asi pár dnů trvat, než se z toho vzpamatuji," dodal.

Singapurec potvrdil ve finále skvělou formu z rozplaveb a dohmátl v novém olympijském rekordu 50,39 s. K triumfu našlápl hlavně raketovou úvodní padesátkou, na níž si vytvořil rozhodující náskok. „Jsem tam, kde jsem, díky Michaelovi, byl a je můj velký vzor," přiznal Schooling.

Phelps o pátou zlatou medaili v Riu přišel, nijak ale netruchlil. A užil si vyhlášení výsledků, při němž stál na stupních vítězů spolu s velkými rivaly. „Vůbec nepamatuji, že bych se někdy s někým o místo dělil. A rovnou ve třech? Tak to je něco," smál se. „Bláznivý závod. Na stupních jsme vypadali jako štafeta," dodal se smíchem Le Clos.

Reklama