Hlavní obsah

Obří vlny? Podmínky olympijského závodu mají být tvrdé, říká plavkyně Pechanová

pn (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Dálková plavkyně Jana Pechanová na konci minulého týdne poprvé plavala u slavné pláže Copacabana, kde ji dnes čeká olympijský závod na 10 km. A ochutnávka na vlastní kůži prý předčila očekávání.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jana Pechanová během tréninku.

Článek

„Představovala jsem si vlny. Ale tyhle byly obří," popisovala zaníceně své postřehy z průzkumu. „Když jsme tam přijeli, tak jsme se na sebe s trenérem podívali a mně hlavou běželo, že to asi nedám. Ale když se člověk dostal přes první dvě tři, tak to šlo. I tak ale byly veliké a blbě se z nich padá dolů," líčila účastnice her v Pekingu a Londýně.

Před svým dalším vystoupením pod pěti kruhy si ale paradoxně nepřála, aby se oceán u Copacabany utišil. „Podmínky olympijského závodu mají být tvrdé. Klidnou hladinu si užijeme v bazénu," říkala rázně s tím, že sama už velké vlny zažila několikrát. „Třeba na mistrovství světa na Havaji. Tam vedle vás plaval člověk nalevo, a najednou byl napravo. Nebo na šampionátu v Melbourne jednou zrušili závod, když vlny začaly trhat pontony," vyprávěla.

Klade dvouhodinový závod ve velkých vlnách výrazně větší nároky na psychiku? „Je to náročnější, i když já to tak vnitřně necítím. Je zbytečné se s vlnou prát, protože je vždycky silnější než já," poznamenala.

Pětatřicetiletá závodnice se do Ria dokázala kvalifikovat těsně po návratu z mateřské pauzy a svou třetí olympiádu si jaksepatří užívá. „Pro mě byla největším krokem právě kvalifikace v Portugalsku. Je ale pravda, že jsem na konci minulého týdne přestala hýřit energií navenek a začala ji vstřebávat víc do sebe," dodala Pechanová, jejímž olympijským maximem je osmé místo z Pekingu.

Reklama