Hlavní obsah

Plavci bez rekordů. Uzemnil je olympijský tlak?

Rio de Janeiro

S pocitem nenaplněného cíle opouštěli dějiště her čeští plavci. Nikomu ze sedmičlenné výpravy se nepodařilo během olympijských soutěží překonat osobní rekord, sen o postupu z rozplaveb zůstal jen snem.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Plavec Jan Micka reaguje na čas, který dosáhl v rozplavbách na 1500 m volným způsobem.

Článek

„Doufali jsme, že by se poprvé od dob Dana Málka mohl urodit postup do finále. To se týkalo hlavně Barbory Závadové, loni páté na mistrovství světa, a nabízel se i Jan Micka. Jejich umístění na 14., resp. 12. místě ale beru jako uspokojivé. Obdivuhodné je, že to při svých zdravotních problémech nezabalila Simona Baumrtová," poznamenal šéftrenér plavecké reprezentace Vlastimír Perna.

Odstupy i několika sekund za osobními maximy jej ale nepotěšily. „Nechci se vymlouvat, že na ně dolehla olympijská atmosféra, ale jeden z faktorů to mohl být," krčil rameny. „Atmosféra na hrách je jiná než na jiných plaveckých akcích. Na šampionátech se závodníci dokola potkávají s těmi samými lidmi. Pak ale přijedou na olympiádu, vidí spoustu světových hvězd a najednou si třeba uvědomí, že je nesleduje pár tisíc lidí, kteří fandí plavání, ale několik miliónů lidí, kteří fandí sportu jako takovému," přemítal.

Co Pernu zaujalo, že výsledky z Ria vůbec neodpovídaly tréninkovým ukazatelům z předolympijského soustředění v brazilském Aracaju, kde plavci byli dva týdny před soutěžemi pod pěti kruhy. "Pro nás je to zatím nevysvětlitelná záhada. Tréninkové časy byly až tak dobré, že jsme čekali dobré výkony. Nechápu to," kroutil hlavou.

Němcům byly tréninky v noci k ničemu

Postup při aklimatizaci, jaký plavci zvolili, Perna hájí. „Hned po příletu do Ria jsme konstatovali, že počáteční problémy, které se řešily, by ke klidu nepřispěly," měl jasno a upozornil, že špatné výsledky měli i zástupci evropských plaveckých velmocí. „V Německu je poměrně poprask, protože vyšli naprázdno. Přitom dokonce dlouho dopředu trénovali v noci, aby se připravili na pozdní starty finálových bloků. A stejně jim to bylo k ničemu. Neuspěli ani Nizozemci. To je k zamyšlení. Mohla být zásadní změna prostředí?" ptal se sám sebe kouč.

Ještě před odletem z Brazílie měl Perna v hlavě plán, jak vybudit plavce k lepším výkonům. „Jednak bude potřeba zapracovat na odolnosti závodníků vůči stresu. Buď ve spolupráci s jejich psychology, nebo s pomocí centrálního psychologa," nastínil.

„A druhá věc, kterou bych chtěl prosadit, je zavést pro některé soutěže jeden kvalifikační závod místo dlouhého nominačního období. Pro plavce to bude daleko větší zátěž, mentálně by je to ale mělo připravit na výkon v jeden daný den, který nebudou moci zopakovat. Rád bych, aby to tak fungovalo už před ME 2017 v krátkém bazénu," dodal český trenér.

Reklama

Související témata: