Hlavní obsah

OLYMPIÁDA ON-LINE: Plážové volejbalistky potrápily favoritky, švýcarský fotbalista způsobil skandál

Praha/Londýn
Aktualizováno

Dvaadvacet sportovních odvětví je celkově na programu třetího dne olympijských her v Londýně, během nějž se rozděluje tucet medailových sad. Z českých reprezentantů byli v pondělním a brzkém úterním programu např. tenisté, plážové volejbalistky, střelci, vodní slalomáři, jachtaři či basketbalistky. Průběh celého dne přinášíme na Sport.cz v souhrnné on-line reportáži.

Foto: Sergio Perez, Reuters

České basketbalistky zaváhaly i ve druhém vystoupení na hrách proti Turecku.

Článek

Program 3. dne odstartoval v 9:30 SELČ a z Čechů se jako první představily plážové volejbalistky Lenka Háječková, Hana Klapalová, které v základní skupině porazily pár Rigobertová, Loová z ostrova Mauricius. Další český pár Kristýna Kolocová a Markéta Sluková nastoupil na písek až přibližně 30 minut po půlnoci našeho času k atraktivnímu duelu s americkou dvojicí Walshová, Mayová-Treanorová, která v Londýně útočí na třetí zlato v řadě. České hráčky zejména ve druhé sadě favoritky potrápily, ale nakonec odešly poraženy 0:2 na sety.

Do druhého zápasu na olympijském turnaji nastoupily české basketbalistky a znovu prohrály. Po Číně nestačily svěřenkyně Lubora Blažka na Turecko. Češky prohrály 57:61.

Hned několik českých tenistů se představilo na travnatém povrchu ve Wimbledonu. Zatímco Petra Cetkovská vzdala Němce Kerberové, Lucie Šafářová nestačila na domácí Robsonovou a Radek Štěpánek do vítězného konce nedovedl dohrávané utkání s Rusem Davyděnkem, největší česká naděje Petra Kvitová v další třísetové bitvě porazila Číňanku Pcheng Šuaj 7:5, 2:6 a 6:1 a postoupila do 3. kola. Vítězku však limitoval při utkání natažený břišní sval a kvůli zranění později definitivně zrušila účast v olympijské smíšené čtyřhře, v níž měla hrát s Radkem Štěpánkem.

Opakované ultrazvukové vyšetření v pondělí večer odhalilo obnovení starého zranění nataženého břišního svalu a lékař fedcupového týmu Vlastimil Voráček Kvitové start v mixu nedoporučil. Novou partnerkou Štěpánka by nejspíše mohla být jedna z deblistek - Lucie Hradecká nebo Andrea Hlaváčková. Pavouk mixu se losuje v úterý a šéf české tenisové výpravy Petr Pála musí dvojici nahlásit do jedenácti hodin dopoledne. Soutěž pro šestnáct párů má začít o den později.

Kromě singlistů se v Londýně představily v deblu také Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Letošní finalistky Wimbledonu a loňské vítězky Roland Garros porazily Maďarky Babosovou, Szávayovou 6:1, 6:7, 6:2 a postoupily do osmifinále. V prvním kole čtyřhry se ještě představili Štěpánek spolu s Tomášem Berdychem: vpodvečer nastoupili proti italské dvojici Bracciali, Seppi. Za stavu 4:6, 7:6 a 1:1 z českého pohledu byl zápas přerušen pro tmu.

Vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová si připsala již šestý start pod pěti kruhy a postup do semifinále kategorie K1 si vyjela pátým místem v kvalifikaci. Do semifinále postoupily také obě české deblkanoe Volf se Štěpánkem a Hradilek s Ježkem.

Pořádnou ostudu si naopak uřízl švýcarský fotbalista Michel Morganella, jenž byl kvůli rasistickým poznámkám na svém twitterovém účtu byl vyloučen z olympijských her. Obránce Palerma urazil Jihokorejce po nedělní prohře 1:2 s výběrem asijské země a vedení švýcarského týmu ho poslalo domů.

Obrázek s komentářem "Chci zničit všechny Jihokorejce, partu mentálně handicapovaných retardů" publikovala švýcarská média, ale účet (at)morgastoss už byl vymazán. Třiadvacetiletému krajnímu bekovi nepomohla ani pozdější omluva a v posledním zápase skupiny s Mexikem si nezahraje.

Reklama