Hlavní obsah

Šermíř Limardo získal první zlato pro Venezuelu po 44 letech

Londýn

Kordista Rubén Limardo získal v londýnské ExCel Areně pro Venezuelu druhé olympijské zlato v historii a první po 44 letech. Turnaj šavlistek překvapivě ovládla Korejka Kim Či-jon, jež v semifinále vyřadila obhájkyni zlata z předchozích dvou her Mariel Zagunisovou z USA.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Venezuelan Ruben Limardo Gascon se raduje ze zlaté medaile.

Článek

Limardo ve finále porazil 15:10 Nora Bartosze Piaseckého a navázal na triumf boxera Franciska Rodrígueze z Mexika 1968. Bronz získal Korejec Čung Čin-sun, jenž v duelu o třetí místo zdolal 12:11 Setha Kelseyho z USA.

Šestadvacetiletý Limardo byl v turnaji nasazenou dvanáctkou a po sérii selhání favoritů nejlépe postaveným šermířem, jenž se dostal do medailových bojů. Ještě překvapivější byla finálová účast Piaseckého, jehož nejlepším umístěním na posledních třech mistrovstvích světa byla 26. pozice.

Šavlistce Kim Či-jon se podařilo v semifinále otočit výsledek s dvojnásobnou olympijskou šampionkou Zagunisovou. Vlajkonoška americké výpravy vedla 10:5, 12:8, ale nakonec souboj o postup do finále prohrála 13:15.

Zlato čtyřiadvacetiletá Korejka získala po finálovém vítězství nad mistryní světa Sofií Velikou, kterou porazila 15:9. Zagunisová zůstala bez medaile, v duelu o bronz podlehla Ukrajince Olze Charlanové.

Muži - kord:
Finále: Limardo (Venez.) - Piasecki (Nor.) 15:10.
O 3. místo: Čung Čin-sun (Korea) - Kelsey (USA) 12:11 v prodl.
Další pořadí: 5. Pizzo (It.), 6. Fernández (Venez.), 7. Borel (Fr.), 8. Fiedler (Něm.).
Ženy - šavle:
Finále: Kim Či-jon (Korea) - Veliká (Rus.) 15:9.
O 3. místo: Charlanová (Ukr.) - Zagunisová (USA) 15:10.
Další pořadí: 5. Vugiuková (Řec.), 6. Vecchiová (It.), 7. Ču Min (Čína), 8. Wozniaková (USA).

Reklama

Související témata: