Hlavní obsah

Pro stříbro z wimbledonské trávy se staví nový domek

Radek Malina (Londýn)Sport.czPrávo

Zachraňovaly čest českého tenisu, který měl před olympijským turnajem v Londýně velké ambice. Mluvilo se o medailích ve dvouhrách a smíšené čtyřhře. Dvojici Lucie Hradecká-Andrea Hlaváčková však nikdo tak velkou pozornost nevěnoval. Paradoxně na wimbledonské trávě urvaly medaili právě ony.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tak chutná stříbro! Andrea Hlaváčková (vpravo) a Lucie Hradecká.

Článek
Fotogalerie

„Nicméně starty ve dvouhrách pro nás pořád zůstanou prioritou. Čtyřhra bude dál jako druhá práce," smála se Lucie Hradecká. „Taková hodně dobrá, doplňková," hihňala se Andrea Hlaváčková. Vzpomínky na poslední tenisový úspěch českých barev v podání dvojice Suková-Novotná slavící v Atlantě 1996 stříbro a díky Janě Novotné i bronz ve dvouhře, si nevybavily.

Moc si pochvalovaly rozhodnutí, že nezůstaly stranou a ubytovaly se v olympijské vesnici, přestože řada hvězd volila alternativní ubytování v blízkosti wimbledonských kurtů. „I když je pravda, že jsme trávily dvě a půl hodiny denně v autobuse. Ale pokud bychom zůstaly v domečku nebo v hotelu někde v okolí tenisového areálu, nezažily bychom olympiádu, ale druhý Wimbledon," přemítala Hradecká.

Namyšlení tenisté?

Byly nadšené ze setkání s dalšími sportovci. „Potkaly jsme většinu českých olympioniků. A ukázaly jsme jim, že jsme úplně normální holky," líčila Hlaváčková. Nijak netajila, že se setkaly s názorem o nadřazeném chování zástupců tenisového odvětví. „Pár lidí nám přiznalo, že mají s tenisty špatné zkušenosti," říkala Hlaváčková. „Z nás pak byli příjemně překvapení, že jsme v pohodě a nezkazíme žádnou srandu," vyprávěla Hradecká.

Olympijskou vesnici v pondělí opouštěly s dvěma okamžiky, které z jejich paměti nic nevymaže. „Máme fotky se sportovci, což je fajn, ale naprosto jedinečný byl zahajovací ceremoniál," říkala Hlaváčková. „A pak pochopitelně předávání medailí," smála se Hradecká.

Olympijská medaile získá čestné místo

Obě spřádaly plány, jak se stříbrnými „plackami" z Londýna naloží. „Moje zatím poputuje do pokoje v domě u rodičů, kde mám největší trofeje kariéry. Ale nedávno jsem se pustila do stavby. Až bude hotovo, tak určitě získá čestné místo na poličce v novém domečku, aby byla dobře vidět," plánovala Hradecká.

K realizaci projektu má však zatím daleko. „Dosud mám hotové základy a staví se přízemí podle projektu, na němž jsem se dost významně podílela. Něco mi sice projektantka škrtla, ale vlastně jsem domek vymyslela. Nicméně můj podíl na výstavbě je nulový. Zatím jenom kontroluji průběh prací podle fotek a platím faktury," culila se Hradecká.

Poličku nejprve hodila pod postel, teď už se plní

Hlaváčková má v domě u rodičů v pokoji už dlouho dárek, na němž se hromadí ještě vzácnější odměny za tenisové úspěchy. „Před lety jsem od kamarádů dostala k narozeninám polici se štítkem: Na trofeje za grandslamové výhry. Hodila jsem ji pod postel, ale asi má nějakou čarovnou moc. Už jsem poličku vytáhla, přidělala a slušně se plní," culila se tenistka, která v pátek oslaví šestadvacáté narozeniny.

Shodně věří, že stříbrná olympijská medaile z Londýna nezůstane v jejich sbírce úspěchů jedinou trofejí s olympijskou symbolikou. „Když se losoval turnaj pro čtyřhru, tak jsem hned zjišťovala, jestli máme Serenu s Venus Williamsovy v naší části pavouka. Třeba v Brazílii nebudou," smála se Hradecká. „Jo, měly by hrát jenom dvouhru a dát šanci také někomu jinému," culila se Hlaváčková.

Přiznaly, že americká sesterská dvojice není na okruhu příliš populární. „Obě dvě se drží hodně stranou. Ale Venus je milejší," říkala Hlaváčková. „Serena dokáže být pěkně nepříjemná. Občas dělá, že člověka vůbec nezná. I když na olympiádě mě překvapily a dokonce chtěly měnit odznaky. Nicméně ve vesnici byly jen jeden den," vyprávěla pobaveně Hradecká.

Reklama