Hlavní obsah

První polovinu MČR v cross country uzavřel závod v Sedlčanech

SEDLČANY

Osmidílný seriál mistrovství ČR závodů čtyřkolek v cross country se dostal do své poloviny závodem v Sedlčanech, kde se odehrál poslední květnový víkend 4. díl seriálů ITP ESSOX CUP.

Foto: Robert Požárek

Závod MČR v cross country čtyřkolek v Sedlčanech.

Článek
Fotogalerie

Ještě tři dny před závodem se na obloze honily černé mraky a zemi zkrápěl vytrvalý déšť. Vypadalo to, že ten, kdo nemá rád bahno, zůstane raději doma, nebo se přijede podívat pouze jako divák. Naštěstí se ale koncem týdne začala příroda umoudřovat a na víkend přálo počasí pro závody jako stvořené – noční déšť a občasné denní přeháňky, ani horko ani zima, prostě se na nás konečně letos počasí usmálo.

Závody čtyřkolek se tentokrát odehrály už v sobotu. Do Sedlčanské kotliny se sjelo celkem 134 čtyřkolkářů, kteří si to hodlali rozdat o body do průběžného pořadí seriálu ITP ESSOX CUP 2010 a také zabojovat o ceny, které do závodu věnoval generální partner seriálu, společnost ASP GROUP ze Žebráku.

Již tradičně otevírali závodní víkend ti nejmenší – junioři ve věku od 7 do 14 let. A protože se jedná u těchto juniorských kategorií o Mistrovství ČR, odpovídala tomu i náročnost tratě – nešlo rozhodně o závod na rovince, ale i tihle malí bojovníci a bojovnice okusili část prosnulého sedlčanského areálu s pořádnými lavicemi a výjezdy. Velmi potěšující je zpráva, že počet juniorů se závod od závodu zvedá, v Sedlčanech se v těchto juniorských kategoriích na start postavilo 19 závodníků, včetně jedné slečny Kateřiny Kobzanové.

QUAD MČR JUNIOR I

Po minulém závodě jsme si dovolili přirovnat Marka Fischera z ASP GROUP RAC TEAMu k úřadujícímu Mistrovi ČR v cross country a jeho týmovému kolegovi, Martinovi Liškovi. Jejich výkony v seriálu byly bezchybné a soupeře poráželi rozdílem třídy.

V sobotním závodě ale Marek svého staršího a známějšího kolegu dokonce předčil. Na rozdíl od Martina udržel svoji neporazitelnost a sobotní závod v Sedlčanech vyhrál. I když ne tak jednoznačně, jako v předcházejících dílech seriálu, kde svým soupeřů nadělil celé kolo – tentokrát s ním stejný počet kol dokázal odjet jeho týmový kolega, Lukáš Kolpek (Access DRR 90), který obsadil stříbrnou příčku se ztrátou 96 vteřin. Třetí byl Matyáš Tesárek (Apex 90). Celý závod zvládla i Katka Kobzanová, na vítěze ztratila dvě kola.

QUAD MČR JUNIOR II

Závod této kategorie je již výkonnostně vyrovnanější. I v této kategorii patří prvenství jezdci ASP GROUP RAC TEAMu, Michalu Fischerovi. Velký souboj se odehrál o druhé až páté místo mezi Svobodou, Dauthem, Lemonem a Saňou. Jezdci projeli cílem ve výše uvedeném pořadí, rozdíl mezi druhým a pátým v cíli byl pouhých 8 vteřin.

QUAD HOBBY

Ačkoli název této kategorie může vyvolávat pocit pohodičkového závodu či rychlejší vyjížďky, tak právě v této kategorii je konkurence nejsilnější a na trati je největší tlačenice. Je to zkrátka pořádný maso, k vidění jsou krásné souboje a po celou dobu závodu je na co se dívat. Zvlášť start a první zatáčky závodu jsou opravdu drsné. V Sedlčanech se na start tohoto 45 minutové závodu postavilo celkem 53 jezdců.

Závod to byl velmi dramatický, pořadí na předních příčkách se neustále měnilo. Největším smolařem tohoto závodu byl jednoznačně Pavel Dupač z týmu QuadEXtp. Perfektně se mu povedl start a hned v prvním kole začal svým soupeřům odjíždět. Jenže na začátku druhého kola potkal jeho Yamahu defekt zadního kola, Pavel přesto vydržel bojovat až do konce a obsadil velmi cennou stříbrnou příčku se ztrátou pouhé 0,940 vteřiny na celkého vítěze Jirku Kubalíka z ASP GROUP RAC TEAMu. Tomu se povedlo fantastické poslední kolo, kdy na svém Accessu zaútočil ze třetí pozice a vybojoval své druhé letošní vítězství v tomto seriálu. Třetí dojel se ztrátou 6 vteřin Karel Pekař z Motosportu Božkov.

QUAD PROFI

75 minut a 45 borců – to byl závod druhé bezlicenční kategorie seriálu. A byl to poměrně jednoznačný závod, kdy se pořadí na třech místech neměnilo. Podobně jako v předchozích dvou závodech dominoval této kategorii Honza Kadeřábek ml. Na své Suzuki dokázal odjet druhému v cíli Lubošovi Koníčkovi z QuadEXtp o více jak tři minuty. Třetí dojel Miroslav Stupka na KTM 525 XC.

QUAD MČR

Pokud může něco zabránit Martinovi Liškovi z ASP GROUP RAC TEAMu ve vítězství, pak snad jen technická závada. A ani v tomto případě nemusí mít ostatní jezdci jistotu, že ho porazí, jak jsme se o tom už jednou letos přesvědčili. Ale tentokrát štěstěna přála jiným. Martin měl hned na startu problém s baterkou, musel do servisní zóny a do závodu se zapojil se ztrátou více jak jednoho kola. Zahájil stíhací jízdu, postupně se prokousával dopředu,  ale šance na lepší umístění se  rozplynula po udělení dvouminutového trestu „stop and go“ za neoprávněné přijetí cizí pomoci na trati. I přesto dokázal Martin obsadit vynikající čtvrté místo.

Cesta na nejvyšší stupínek se tak otevřela dalším borcům. Nejrychleji odstartoval Access Warrior Zdeňka Muchy, ten se držel do páté kola na vedoucí příčce, kdy se kolem něj přehnal Can-Am Pavla Ulmana (SMS motokrosu Benátky nad Jizerou), který před sebe do konce závodu už nikoho nepustil a zaslouženě zvítězil. Devět kol před koncem závodu se na stříbrnou příčku probojoval z 13 pozice po prvním kole Lukáš Vobecký, třetí dojel již zmíněný Mucha (ASP GROUP RAC TEAM).

Seriál ITP ESSOX CUP  je ve své polovině. Do prázdnin náš čeká ještě jeden závod, a to poslední červnový víkend v Mohelnici na Moravě. Přihlásit se do závodu můžete na stránkách pořadatele – www.atvAmoto.cz, zde také najdete podrobné informace o celém seriálu včetně bohaté fotogalerie.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint