Hlavní obsah

Domácí favorit Alonso vyhrál kvalifikaci v Barceloně

BARCELONA

Fernando Alonso potěšil fanoušky na okruhu v Barceloně, když vyhrál sobotní kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Španělska formule 1. Renault na startu šestého závodu mistrovství světa obsadí obě místa v první řadě, za úřadujícím šampiónem o 61 setin sekundy zaostal jeho stájový kolega Ital Giancarlo Fisichella.

Článek

Alonso si podruhé za sebou vyjel pole position a může se stát prvním domácím závodníkem v historii, který vyhraje Velkou cenu Španělska. Závody na domácím okruhu jsou pro něj výjimečným zážitkem. "Myslím, že mi ani 66 kol nebude stačit, abych si tenhle závod užil, protože jezdit tady v Barceloně před krajany je obrovská radost," uvedl.

Jeho loňský titul přinesl rozkvět formule jedna ve Španělsku a fanoušci chtějí v neděli vidět jeho vítězství. "Všichni jsme si kvalifikaci užívali s diváky v ochozech, kteří si vychutnávali tento nový sport v zemi. Není tady žádný tlak, ale více motivace," dodal čtyřiadvacetiletý závodník.

Schumacher odstartuje ze třetího místa

V posledních dvou Velkých cenách skončil Alonso vždy druhý za Němcem Michaelem Schumacherem, který odstartuje ze třetího místa. Sedminásobný šampión na okruhu v Barceloně už šestkrát zvítězil a pozice ve druhé řadě ho nijak nerozhodila. "Všechno je to strategie. V podstatě jsme věděli, že trochu obětujeme kvalifikaci, ale máme velkou formu na závod. Rozhodnutí o pneumatikách jsme založili více na tom, jak se budou chovat v závodě," řekl německý pilot stáje Ferrari, který loni kvůli prasklé pneumatice závod ve Španělsku nedojel.

Ze druhé řady odstartuje společně s týmovým kolegou Brazilcem Felipem Massou, jenž v kvalifikaci obsadil čtvrtou příčku.

Coultharda čeká jubileum

Jubilejní dvoustý závod v mistrovství světa má před sebou David Coulthard. Čtyřiatřicetiletý britský jezdec Red Bullu mezi nejrychlejšími vozy debutoval před dvanácti lety, kdy dostal ve stáji Williams místo po zesnulém Brazilci Ayrtonu Sennovi. V počtu absolvovaných závodů by tak měl překonat Francouze Alaina Prosta a osamostatní se na osmé příčce historických tabulek.

Coulthardovi se kvalifikace nevydařila, hned v první ze tří částí dostal "hodiny" a skončil v bariéře. Do závodu tak vyjede z předposledního místa těsně před Kanaďanem Jacquesem Villeneuvem, který musel kvůli nešikovnosti mechanika předčasně vyměnit motor a dostal penalizaci.

Výsledky - kvalifikace:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:14,648, 2. Fisichella (It./Renault) 1:14,709, 3. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:14,970, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:15,442, 5. Barrichello (Braz./Honda) 1:15,885, 6. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:16,885, 7. Trulli (It./Toyota) 1:15,976, 8. Button (Brit./Honda) 1:16,008, 9. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:16,015, 10. Heidfeld (Něm./BMW) 1:17,144.

Reklama

Související témata: