Hlavní obsah

Räikkönen vzdal boj o titul ve formuli 1

PRAHA

Přesně o polovinu méně bodů, než má na kontě obhájce mistrovského titulu ve formuli 1 Fernando Alonso, nasbíral v dosavadním průběhu sezóny Kimi Räikkönen. Loňskému vicemistru patří v hodnocení šampionátu průběžná třetí příčka, finský pilot stáje McLaren ale pochybuje o tom, že by do duelu Alonsa s Michaelem Schumacherem mohl zasáhnout.

Foto: HOCH ZWEI

Kimi Räikkönen

Článek

Räikkönen loni vyhrál stejně jako Alonso sedm závodů, letos ale na vítězství marně čeká. V dosavadních šesti závodech bodoval v pěti případech, nejlepšího výsledku dosáhl při Velké ceně Austrálie, kde dojel druhý, a při závodu v Bahrajnu, kde skončil třetí.

V nedělní Velké ceně Španělska na Katalánském okruhu u Barcelony obsadil šestadvacetiletý Fin páté místo a po závodu přiznal, že na Alonsův renault a Schumacherovo ferrari zkrátka nemá. "Okruh v Montmeló neodpouští a všechny drobné chybičky jsou tam okamžitě vidět. Pokud nemáte skutečně stoprocentní vůz, nemáte šanci uspět," uvedl Räikkönen v rozhovoru pro italský deník Gazzetta dello Sport.

Uškodil odchod Neweye

Po závodu byl proto Räikkönen pesimistický. "O titul se poperou Renault s Ferrari. Dojíždějí všechny závody a bojují o vítězství a umístění na stupních vítězů," prohlásil. Osobně si proto dává už jen skromnější cíle. "Chtěl bych vyhrát nějaký závod. Alespoň se o to pokusím," dodal.

Podnik ve Španělsku byl pro McLaren dalším zklamáním, pět bodů do Poháru konstruktérů vedení týmu rozhodně nepotěšilo. "Náskok konkurence je větší, než jsme čekali. Musíme náš vůz zrychlit a v dalších závodech bojovat o vítězství," neskládá zbraně šéf týmu Martin Whitmarsh.

Zda se McLarenu podaří Renault a Ferrari dotáhnout, ukáží další závody. Bývalý technický šéf týmu Jordan Gary Anderson je přesvědčen, že stáj z Wokingu neuspěje. "Mám pocit, že se na konkurenceschopnosti McLarenu jasně podepsal odchod konstruktéra Adriana Neweye. To, že bojovali o čelní pozice, byla především jeho zásluha," uvedl.

Reklama

Související témata: