Hlavní obsah

Schumacherův manažer obvinil komisaře z Monaka z předpojatosti

PRAHA

Nadržování Fernandu Alonsovi. To prý byl důvod, proč Michael Schumacher vyfasoval po svém manévru v kvalifikaci na Velkou cenu Monaka, kterým znemožnil svým soupeřům dokončit poslední okruh, trest a do závodu vyrážel z boxů. Tvrdí to alespoň manažer sedminásobného mistra světa Willi Weber.

Foto: HOCH ZWEI/Juergen Tap

Michael Schumacher

Článek

Weber obvinil z předpojatosti viceprezidenta španělské automobilové federace Joaquína Verdegaye, jenž byl jedním ze tří komisařů, kteří rozhodovali o diskvalifikaci německého pilota z kvalifikace poté, co zablokoval trať v zatáčce Rascasse.

"Ten pán je Španěl, stejně jako Fernando Alonso. Nebylo vůbec moudré, aby v této záležitosti rozhodoval jeho krajan. To je jako byste dovolili, aby vlk rozhodoval o trestu pro Červenou Karkulku," prohlásil manažer bratrů Schumacherových.

Weber se vysmál argumentu komisařů, že důkazem Schumacherova provinění je prokázané prudší brzdění než při předchozích průjezdech zatáčkou Rascasse. "Pokud uděláte chybu a ztrácíte kontrolu nad vozem, pak je přirozené, že brzdíte silněji, než jindy. To snad potvrdí každý, kdo někdy sedl do auta. Rozhodnout podle toho o diskvalifikaci je směšné," horlil v rozhovoru s novináři.

Ztráta kontroly při 16 km/h!

Komisaři závodu však tvrdí pravý opak. "Podle dat z telemetrie Schumacher brzdil v inkriminovaném místě o padesát procent více než v předešlých kolech. Poté předvedl několik naprosto nevýznamných, či spíše patetických pohybů volantem, až se dostal do místa, odkud už nemohl zatáčku projet. A zmiňovaná ztráta kontroly nad vozem? Vždyť podle dat jel v tu chvíli pouhých 16 km/h!" uvedl pro italský deník Gazzetta dello Sport Verdegay.

"Rozhodnutí o penalizaci nebylo jednoduché. Šlo o žijící legendu a nemohli jsme si dovolit udělat chybu. Schumacher ale zjevně vlastním zaviněním ovlivnil výsledky ostatních jezdců a za to musel být podle paragrafu 116 diskvalifikován," dodal španělský činovník.

Schumacher v kvalifikaci zbrzdil při manévru ostatní piloty a zůstal mu tak nejrychlejší čas zajišťující nejlepší místo na startu. Po diskvalifikaci německého jezdce startoval do závodu z prvního místa Alonso, jenž své pozice stoprocentně využil a dojel si pro čtvrté vítězství v sezóně. Schumacher po startu z boxů dokázal výbornou stíhací jízdou vybojovat pátou příčku.

Reklama

Související témata: