Hlavní obsah

Schumacher ovládl Indianapolis a snížil náskok Alonsa

INDIANAPOLIS

Stejně jako loni, i letos ovládly Velkou cenu USA formule 1 rudé vozy Ferrari. A stejně jako minulý rok - tentokrát ovšem v regulérním závodě - si v neděli dojel pro vítězství Michael Schumacher. Německý jezdec tak snížil svou ztrátu v průběžném pořadí MS na Fernanda Alonsa, který byl na okruhu v Indianapolisu pátý, na 19 bodů.

Článek

Ferrari obhájilo dvojnásobný triumf díky druhému místu Brazilce Felipeho Massy. Třetí dojel v americkém závodu Giancarlo Fisichella, díky kterému francouzský lídr Poháru konstruktérů opět nechyběl na stupních vítězů. Italský pilot se posunul na třetí místo v šampionátu, kde vystřídal Kimiho Räikkönena.

Schumacher se postaral o další zápis do historie, když jako první jezdec vyhrál v Indianapolisu popáté. Svou úchvatnou kariéru ozdobil už 87. triumfem v Grand Prix.

Po loňské blamáži s účastí pouhých šesti vozů američtí diváci na formuli 1 nezanevřeli, na tribuny jich usedlo zhruba 150 tisíc a hned v úvodu závodu byli svědky pořádného dramatu. V první zatáčce se odehrála velká kolize, která znamenala konec pro šestici Räikkonen, Nick Heidfeld, Juan Pablo Montoya, Scott Speed, Christian Klien a Franck Montagny.

Piloty McLarenu vyřadila z boje vzájemná kolize, když příliš rychlý Montoya vrazil zezadu do Räikkönena. Finský vicemistr světa strčil do Buttona, jehož vůz poslal do kotrmelců Heidfelda. Na hromadnou nehodu doplatil ke zklamání diváků i jediný americký účastník seriálu Speed.

Alonso prokletí nezlomil

Ferrari potvrdila už v kvalifikaci, že jim okruh v Indianapolisu svědčí. Michael Schumacher v sobotu vybojoval 67. pole position v kariéře a znovu vylepšil svůj rekord, ale v závodě první místo hned ztratil. Před svého kolegu se dostal Massa a udržel ji i poté, co trať opustil zpomalovací vůz, který na ní po úvodním karambolu kroužil šest kol.

Alonsovi trať v USA nesvědčí. Nejprve přišel po pěti Velkých cenách o vítěznou sérii v kvalifikacích a dnes se nedostal ani na stupně vítězů. Už ve čtrnáctém kole ho předstihl Fisichella a španělskému králi letošní sezony nesvitla ani na chvilku naděje, že by mohl svou vítěznou sérii prodloužit o pátý závod.

Alonsa předstihl i čtvrtý Ital Jarno Trulli, který bodoval teprve podruhé v sezoně, přestože musel startovat z depa kvůli nedovoleným úpravám na autě po kvalifikaci.

Závěr závodu připomněl loňskou nudu se šesti monoposty na trati, neboť závod dokončilo jen devět jezdců, z toho poslední trojice se ztrátou jednoho kola. Po brzké havárii prosely startovní pole technické potíže, které postupně vyřadily Jensona Buttona, Tiaga Monteira, Jacquese Villeneuva, Christiana Alberse a deset kol před koncem také Ralfa Schumacher, který odstoupil z páté pozice.

Po dvou zámořských závodech se šampionát vrátí do Evropy, kde bude pokračovat 16. července Velkou cenou Francie v Magny Cours.

Velká cena USA formule 1
1. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:34:35,199 (prům. rychlost: 194,117 km/h), 2. Massa (Braz./Ferrari) -7,984, 3. Fisichella (It./Renault) -16,595, 4. Trulli (It./Toyota) -23,604, 5. Alonso (Šp./Renault) -28,410, 6. Barrichello (Braz./Honda) -36,516, 7. Coulthard (Brit./RedBull), 8. Liuzzi (It./Toro Rosso), 9. Rosberg (Něm./Williams) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 10 z 18 závodů)
1. Alonso 88, 2. M. Schumacher 69, 3. Fisichella 43, 4. Räikkönen (Fin./McLaren) 39, 5. Massa 36, 6. Montoya (Ko./McLaren) 26, 7. Button (Brit./Honda) 16, 8. Barrichello 16, 9. Heidfeld (Něm./BMW) 12, 10. Coulthard 10.
Pohár konstruktérů
1. Renault 131, 2. Ferrari 105, 3. McLaren 65, 4. Honda 32, 5. BMW 19, 6. Toyota 16, 7. Red Bull 11, 8. Williams 10, 9. Toro Rosso 1.

Reklama

Související témata: