Hlavní obsah

Schumacher nechápe, co odlákalo Montoyu z F1

Tvrzení Juana Pabla Montoyi, který při obhajobě svého odchodu do zámořské série NASCAR označil seriál mistrovství světa vozů formule 1 za nudný, zaskočilo Michaela Schumachera. Sedminásobný mistr světa naopak nespatřuje nic zábavného na závodech tzv. stock cars, které před zraky několika stovek tisíc lidí krouží na oválech.

Článek

Montoya oznámil překvapivě svůj odchod ze světa formule 1 minulý víkend. Původně měl v barvách týmu McLaren dojezdit sezónu, nakonec ale ukončil své působení ve stáji už během uplynulého týdne a do nedělní Velké ceny Francie místo něj odstartuje Španěl Pedro de la Rosa.

Schumachera rozhodnutí kolumbijského jezdce zaskočilo. "Osobně bych nic podobného neudělal. Co je vlastně NASCAR? Co je na téhle sérii tak zábavného? Kroužení po oválu mi nepřijde dvakrát atraktivní," prohlásil německý pilot stáje Ferrari při tiskové konferenci na okruhu v Magny Cours.

Montoyův odchod nicméně Schumachera příliš netrápí, k srdci si nikdy zvlášť nepřirostli. Na otázku, zda se mu bude po kolumbijském bouřlivákovi stýskat, zprvu dokonce neodpověděl a dožadoval se další. "Nemusíte se s každým přátelit. Nemohu říct, že bychom byli s Juanem přátelé. Vlastně ho ani neznám," utrousil diplomaticky po krátkém naléhání žurnalistů.

Alonsovi se bude stýskat

Postrádat Montoyu ve startovním poli naopak bude úřadující mistr světa Fernando Alonso, kterého s ním pojí nejen společný jazyk. "Ta zpráva přišla jako blesk z čistého nebe. Ale bude to tak asi lepší. Juan je můj dobrý přítel a přeji mu jen to dobré. Možná opravdu potřebuje nový impuls. Věřím, že jej za oceánem najde," přál si pilot stáje Renault.

Nejmladší mistr světa F1 v historii narozdíl od Schumachera také sérii NASCAR hájil. "Mám rád NASCAR. Je to skvělý šampionát, který přitahuje obrovskou spoustu diváků. Odejít do tohoto seriálu rozhodně není krokem zpět," řekl.

S tímto tvrzením nesouhlasí Jenson Button z týmu Honda. "Když jsem tu překvapivou zprávu poprvé uslyšel, hned mi blesklo hlavou, že Juan nedělá dobrou věc. Podle mého to není krok kupředu, ale naopak," myslí si britský jezdec.

Button každopádně Montoyovo rozhodnutí chápe. "V týmu McLaren neměl vůbec jistou budoucnost. A kdyby jej Ron Dennis (šéf stáje McLaren - pozn. red.) odmítl, kam by šel? Tohle je asi nejlepší možnost, jako mohl zvolit. Je to ale škoda. Patřil k nejlepším jezdcům ve startovním poli," uzavřel hovor na téma Montoyova odchodu.

Reklama

Související témata: