Hlavní obsah

Massův triumf v Turecku byl výhrou i pro Alonsa

PRAHA

Jako výhru Fernanda Alonsa hodnotí pondělní evropský tisk triumf Felipeho Massy ve Velké ceně Turecka formule 1. Zatímco brazilský pilot Ferrari v neděli slavil premiérové vítězství v kariéře, jeho stájový kolega Michael Schumacher na třetím místě ztratil další dva body na úřadujícího šampióna ze Španělska a podle některých médií se jeho šance na zisk osmého titulu takřka rozplynuly.

Článek

"Massa vyhrál, Schumi ztratil. Ferrari slaví s Felipem, ale dělá si starosti o Schumachera," napsal italský list La Stampa s odkazem na to, že ve Ferrari musí po nedělním závodě panovat rozporuplné pocity. "Kolik hořkosti je ve Ferrari po Massově úžasném vítězství," uvedl komentátor listu la Repubblica.

Některá média spekulují o tom, že se na istanbulském okruhu přiblížil konec Schumacherovy kariéry. "Skvělý Alonso Schumachera vybrzdil. Po závodě v Turecku má Němec ještě víc důvodů k přemýšlení o tom, zda nepověsit helmu na hřebík," napsal španělský deník El Mundo.

Schumachera o lepší umístění a vyhlídky na výhru podle médií připravily vlastní drobné chyby. "Tolik chybiček ještě šampión nikdy neudělal," napsala na adresu německého pilota La Repubblica. Stejný názor měl britský Sun. "Chyba ve 28. kole ho připravila o vítězství a možná i o osmý titul mistra světa," uvedl list s odkazem na Schumacherovo vyjetí z trati, které mu znemožnilo dosáhnout lepšího výsledku. Alonso zvedal diváky ze sedadel

Alonso, jenž na vítězství v další Velké ceně čeká od červnového podniku v Montrealu, si v Istanbulu zvedl sebevědomí, když dokázal Schumachera v závěru udržet za sebou. "Alonso opustil Turecko s novou sebedůvěrou a vědomím, že může titul obhájit. Schumacher a Ferrari ukázali slabost v nevhodném okamžiku," míní Marca.

"Způsob, jakým úřadující šampión odrazil v posledním kole každý útok sedminásobného mistra Schumachera, zvedal diváky ze sedadel," napsal Daily Mirror. Podle listu The Times je ale jisté, že Alonso bude muset ve zbývajících čtyřech závodech ještě tvrdě bojovat, aby titul obhájil.

Ocenění si prý španělský pilot zaslouží i za to, jak se vyrovnal s tím, že Mezinárodní automobilová federace FIA Renaultu zakázala používat speciální tlumiče. "Alonsovi je všechno kolem jedno. Sedl si do auta, chopil se volantu a předvedl dvě hodiny naprosto pevné koncentrace. S takovou psychikou bude sbírat jeden titul mistra světa za druhým," napsal El País.

Reklama