Hlavní obsah

Smutný den motorsportu, komentují jezdkyně vznik formulové série pro ženy. Jiné se radují

Skvělá příležitost pro závodnice, nebo segregace? Ohlášení vzniku nové formulové série pro ženy budí velké emoce. Zatímco některé jezdkyně přijaly tento nápad s nadšením, mnoho dalších je zklamaných. Chtějí závodit v sériích s muži a vyzývají, aby byly více finančně podporovány.

Foto: Profimedia.cz

Pippa Mannová během závodů IndyCar.

Článek

Téma formule 1 pro ženy bylo v minulosti diskutováno mnohokrát. Loni ho opět otevřela španělská závodnice Carmen Jordáová, která prohlašovala, jak by ženský šampionát přivítala, neboť by jezdkyně díky němu měly možnost dosáhnout svých cílů. Nyní bylo její přání vyslyšeno.

Od příštího roku totiž odstartuje nová formulová série pro ženy. Ty budou jezdit ve vozech Tatuus T-318 F3 a půlhodinové závody jsou zatím na programu na šesti evropských okruzích. Postupně by se série měla rozšířit i do Ameriky, Asie a Austrálie. Avšak nadšení ze stran závodnic není takové, jak by si pořadatelé představovali.

„Je to smutný den motorsportu,“ uvedla na sociálních sítích Pippa Mannová, Britka jezdící v americké sérii IndyCar. „Ti, kteří mají finance, se rozhodli, že místo aby podporovali ženy, tak je budou segregovat. Jsem hluboce zklamaná, že k takovému historickému kroku zpět došlo během mé kariéry,“ dodala Mannová, jejíž slova o segregaci podpořila i její krajanka Abbie Eatonová či Němka Sophia Flörschová.

Naopak radost má Jamie Chadwicková. Ta jako první žena dokázala vyhrát závod britské formule 3. „W série je nejen fantastickou příležitostí pro nejlepší jezdkyně, ale zároveň povzbudí mnoho dalších žen vstoupit do motorsportu. Pořád budu závodit v jiných šampionátech proti mužům, W série je ale perfektní doplněk, který mi pomůže rozvíjet se. Jsem nadšená z toho, že něco takového přichází,“ chválila nápad britská jezdkyně.

Reklama