Hlavní obsah

Hamilton odstartuje v Mexiku za titulem ze třetího místa

Mexiko

Kvalifikaci na Velkou cenu Mexika formule 1 vyhrál Daniel Ricciardo před týmovým kolegou z Red Bullu Maxem Verstappenem. Lewis Hamilton do nedělného závodu odstartuje ze třetího místa, které by mu s přehledem stačilo na zisk pátého titulu mistra světa.

Foto: Henry Romero, Reuters

Daniel Ricciardo na trati sobotní kvalifikace GP v Mexiku.

Článek

"Tohle bylo asi maximum, na které jsem mohl dosáhnout," řekl Hamilton. "Takže jsem spokojený, protože v pátečních trénincích to bylo trápení. Dnes už to bylo mnohem lepší, ale stejně jsem tak vysoké umístění nečekal," přidal pilot Mercedesu, který v prvních dvou trénincích obsadil páté a sedmé místo.

Ricciardo zajel nejrychlejší kolo rekordním časem 1:14,759 a zaskočil Verstappena, který ovládl všechny tři předchozí tréninky. Australský pilot si připsal třetí kvalifikační vítězství v kariéře, první mimo Monako, a v neděli může zaútočit na třetí letošní triumf.

"Věděl jsem, že auto je silné. Max to tady dokazoval celou dobu. Takže bylo potřeba, abych zajel dobré kolo," uvedl Ricciardo. "Na tenhle závod jsme se zaměřili, protože jsme věděli, že díky podmínkám to bude asi naše poslední šance na vítězství," přidal Christian Horner, šéf stáje Red Bull, která bude mít oba vozy v první řadě po pěti letech.

Verstappen i kvůli technickým problémům za týmovým kolegou zaostal o 26 tisícin a přišel o šanci stát se nejmladším vítězem kvalifikace v historii. "Celá kvalifikace stála za houby. Měl jsem stejné problémy jako při druhém tréninku, brzdění motorem nefungovalo podle mých představ. Ale druhé místo je pořád dobré," uvedl jednadvacetiletý pilot.

Na třetím místě skončil Hamilton s odstupem 135 tisícin za Ricciardem a potvrdil, že vozy favoritů z Mercedesu a Ferrari ve velké nadmořské výšce nemají takovou výkonnostní výhodu.

Hamilton však ze třetího místa příliš zoufat nemusí, protože k jistotě pátého titulu mistra světa mu stačí obsadit sedmou příčku. Šampión z let 2008, 2014, 2015 a 2017 je tak stále na dobré cestě, aby stejně jako před rokem v Mexiku oslavil celkové prvenství.

Zejména když se mu podařilo porazit jediného soupeře v boji o titul Sebastian Vettela, který na Hamiltona tři závody před koncem ztrácí 70 bodů. Pilot Ferrari byl na čtvrté příčce o dvě desetiny pomalejší než Ricciardo a za rivalem z Mercedesu zaostal o 76 tisícin.

Kvalifikace na Velkou cenu Mexika, závod MS vozů F1:
1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:14,759
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,026
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,135
4. Vettel (Něm./Ferrari) -0,211
5. Bottas (Fin./Mercedes) -0,401
6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,571
7. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,068
8. Sainz (Šp./Renault) -1,325
9. Leclerc (Mon./Sauber) -1,430
10. Ericsson (Švéd./Sauber) -1,754.

Reklama

Související témata: