Hlavní obsah

Velký comeback potvrzen. Osm let po vážné bouračce se hvězda vrací do F1

Abú Zabí

Potvrzeno! Polák Robert Kubica se osm let po nehodě v rallye, při níž málem přišel o pravou ruku, vrátí do formule 1. Třiatřicetiletý pilot získal pro příští sezonu angažmá v týmu Williams, v němž už letos působil jako náhradní a testovací jezdec. Kubica v tradiční stáji utvoří závodní dvojici s britským nováčkem Georgem Russellem.

Foto: Profimedia.cz

Polák Robert Kubica se osm let po nehodě v rallye, při níž málem přišel o pravou ruku, vrátí do formule 1.

Článek

"To, že se příští rok vrátím do formule 1, je jedním z mých největších úspěchů," uvedl v tiskové zprávě Kubica, jenž naposledy v královské motoristické třídě závodil v roce 2010 za Renault. Nejpovedenější sezonu v F1 zažil dva roky předtím, kdy si ve Velké ceně Kanady připsal dosud jediné vítězství a v konečném hodnocení mistrovství světa obsadil čtvrté místo.

V únoru 2011 došlo v Kubicově kariéře ke zvratu po nehodě v regionální rallye v Itálii. Při havárii prorazila svodidla jeho fabii a vážně mu poranila pravou ruku, u níž mu hrozila amputace. Lékaři krakovskému rodákovi ruku zachránili a následovala dlouhá rehabilitace a cesta zpět.

"Byla to výzva. Ale to, co se zdálo nemožné, se nyní zdá už možné. Tahle výzva teď končí, ale začíná nová s Williamsem," řekl Kubica, jenž má ruku po nehodě viditelně hubenou a pokroucenou.

Mezi lety 2006-2010 v barvách týmů BMW Sauber a Renault absolvoval 76 Velkých cen a dvanáctkrát stanul na stupních vítězů.

Kubica byl adeptem na místo v sestavě Williamsu už před touto sezonou, nakonec ale dostal přednost Rus Sergej Sirotkin. Ten letos získal jen jeden bod, dalších šest přidal Kanaďan Lance Stroll. Tradiční britský tým, který v minulosti devětkrát ovládl Pohár konstruktérů, je v pořadí sezony na posledním místě.

Kubicův posun do kokpitu závodního jezdce ve Williamsu zároveň znamená potvrzení odchodu Strolla do týmu Force India, který vlastní konsorcium pod vedením jeho otce Lawrence.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články