Hlavní obsah

Myslel jsem, že už jsem mrtvý, vzpomíná legenda. Dnes žije třetí život a slaví jubileum

Vídeň/Praha

Nikimu Laudovi je právě dnes 70 let. Legendární rakouský pilot formule 1 s přezdívkou Krysa získal dva tituly s Ferrari a jeden s McLarenem. Závodit přitom začal i přesto, že s tím jeho rodina nesouhlasila. Do srdcí fanoušků se zapsal nejen svými famózními úspěchy, ale i dechberoucí nehodou, kterou jako zázrakem přežil.

Foto: Profimedia.cz

Slavný rakouský závodník Niki Lauda.

Článek

Psal se 1. srpen 1976 a Niki Lauda závodil na německém Nürbürgringu. Jako držitel titulu z předchozí sezony a vedoucí závodník průběžného pořadí ročníku byl velkým favoritem závodu. Ve vysoké rychlosti v zatáčce ale narazil do plotu, od kterého se odrazil zpět na trať. Následně do něj nabourali další závodníci. Laudova formule začala okamžitě hořet.

Při pohledu na záběry z Německa všichni trnuli hrůzou. Soupeřům Laudy se po usilovné snaze podařilo slavného závodníka z hořícího monopostu vyprostit, jejích následků se ale všichni obávali.

Hrozivě vyhlížející nehodu však Rakušan zázračně přežil, ačkoli měl popálenou velkou část těla včetně hlavy. "Probral jsem se na posteli a neměl sílu se pohnout. O něco později se někdo dotkl mých ramen. Byl to kněz a dával mi poslední pomazání na levé rameno, jedinou část těla, která nebyla popálená. Myslel si, že už jsem mrtvý," vzpomínal Lauda na okamžiky, kdy zase přišel k sobě.

Bojovník Niki

Kdekdo by čekal, že po takovém zážitku Lauda ukončí kariéru. Nestalo se tak. Zmeškal dokonce jen dva závody.

Už šest týdnů po děsivém zážitku si do svého monopostu znovu sedl a ve svém prvním závodě po nehodě dojel čtvrtý. Dlouho to navíc vypadalo, že titul obhájí. Nakonec se tak nestalo, o jediný bod prohrál s Jamesem Huntem. Chuť si však spravil o rok později, kdy seriál formule 1 opět opanoval.

Poslední titul mistra světa získal Lauda v roce 1984. Mezitím svými dvěma posledními triumfy stačil ukončit kariéru a v barvách jiné stáje se zase vrátit. Rok po svém posledním triumfu skončil se závoděním definitivně.

Nejlepší závodník historie?

Se svojí milovanou formulí se ale nerozloučil ani po skončení aktivní kariéry - působil například jako televizní komentátor nebo poradce Ferrari. Dodnes je šéfem dozorčí rady McLarenu.

V poslední době se rodák z Vídně potýká se zdravotními komplikacemi - na počátku tohoto roku musel být hospitalizován kvůli chřipce, v minulosti mu dvakrát transplantovali ledvinu a v loňském roce podstoupil transplantaci plic. Po složité operaci loni v srpnu byl ve velmi vážném stavu.

"Byl jsem na tom hůř než po té nehodě v roce 1976 na Nürburgringu. Byl jsem mnohem déle v nemocnici, do určité míry teď v podstatě žiju třetí život," cituje ČTK Laudu.

Pro fanoušky formule Lauda je a bude ikonou. Mnozí dokonce tvrdí, že lepšího závodníka jsme na okruhu F1 nikdy neviděli.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace