Hlavní obsah

Bod navíc? Formule 1 zvažuje, že by ještě narychlo změnila pravidla

Ženeva/Praha

Nový ročník světového šampionátu formule 1 začne již za deset dní v australském Melbourne. Podle zahraničních webů však nejsou ještě zcela jasná pravidla týkající se bodování. Mezinárodní automobilová federace FIA prý bude teď projednávat, že by už od letošní sezony udělovala bod tomu jezdci, který v závodě zajede nejrychlejší kolo.

Foto: Profimedia.cz

Valtteri Bottas.

Článek

O tom, že by došlo ke změně bodování se hovoří již delší dobu. Vedení formule 1 Liberty Media uvažovalo, že by ve světovém šampionátu udělovalo bod jezdci, který v závodě zajede nejrychlejší kolo a pilotovi, který získá pole position. Jednat se o těchto změnách mělo až před příští sezonou.

Teď však zahraniční weby přišly s tím, že udělení bodu jezdci, který zajede nejrychlejší kolo v závodě, by se mohlo zavést už letos. Podle f1i.com. bude o tom Mezinárodní automobilová federace jednat nyní v Ženevě. Loni zajel nejvíce rychlých kol, celkem sedm, Valtteri Bottas z Mercedesu.

Výkonný ředitel formule 1 Chase Carey také doufá, že by se během několika následujících sezon mohl rozšířit počet velkých cen. Letos se jich pojede jednadvacet, v příštím roce pak přibyde další, a to ve Vietnamu. „Na světě existují závody, které bychom rádi přidali. Třeba Vietnam bude podle nás vzrušujícím novým místem, které nám pomůže zajistit tyto cíle v Asii,“ prohlásil Carey.

Hojně je také probírán formát závodních víkendů. Spekulovalo se třeba o zrušení pátečních tréninků, nebo zkrácení závodů. To Carey odmítá. „Možná jsem až příliš Američan, ale nemyslím si, že by naše závody byly dlouhé. Každý sport, který v Americe sleduji, je mnohem delší než naše závody,“ uzavřel šéf Liberty Media.

Reklama