Hlavní obsah

Kvalifikaci F1 v Austrálii vyhrál pošesté za sebou Hamilton

Melbourne

Kvalifikaci na úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Austrálie vyhrál pošesté za sebou Lewis Hamilton. Na druhém místě za úřadujícím mistrem světa těsně skončil jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas. Třetí Sebastian Vettel z Ferrari už zaostal o sedm desetin.

Foto: Stringer, Reuters

Lewis Hamilton během kvalifikace v Melbourne.

Článek

Hamilton o zisku 84. pole position v kariéře rozhodl časem 1:20,486 a postaral se o nový rekord okruhu v Albert Parku. Pětinásobný mistr světa porazil Bottase o jednu desetinu a do úvodního závodu sezony odstartuje pošesté za sebou z prvního místa.

Celkem navíc v Austrálii vyhrál kvalifikaci poosmé v kariéře a vyrovnal rekord Michaela Schumachera a Ayrtona Senny v počtu pole position v jedné Velké ceně. "Dnes to bylo velmi dramatické, ještě teď jsem z toho rozklepaný. Po testech jsme vůbec neměli tušení, co nás tady může čekat. Ale všichni do toho dali maximum a nakonec bylo všechno dokonalé," připomněl britský pilot nevýrazné výsledky Mercedesu v předsezonních testech.

Naposledy ale Hamilton v Melbourne zvítězil v roce 2015, v předchozích dvou letech v Austrálii vždy vyhrál Vettel. Tentokrát ale bude mít čtyřnásobný mistr světa těžkou pozici, protože na Hamiltona ztratil sedm desetin. "Trochu mě ten rozdíl zaskočil a myslím, že to překvapilo i samotný Mercedes. Ale máme dobré auto, tak uvidíme, jak to bude vypadat zítra," řekl Vettel.

O další desetinu pomalejší byl čtvrtý Max Verstappen z Red Bullu a pátý Charles Leclerc z Ferrari už zaostal o sekundu. "Z toho, co jsem předvedl, jsem zklamaný. Měl jsem jasný úkol a nesplnil jsem ho," uvedl Leclerc. "Měl jsem na to udělat lepší výsledek, ale v posledním kole jsem udělal chybu. Ale stane se a důležité je se poučit," dodal.

Osmým místem překvapil Lando Norris z McLarenu. "Byl jsem tak nervózní, že mi to málem všechno pokazilo. Je super vidět, že můžeme jezdit na slušných příčkách, ale nesmíme polevit, aby to nebyla ojedinělá záležitost," prohlásil devatenáctiletý britský pilot.

Nedařilo se naopak jinému nováčkovi Georgi Russelovi, který byl předposlední. Poslední místo obsadil jeho týmový kolega z Williamsu Robert Kubica, který se do formule vrátil po osmi letech a vážné nehodě v rallye, po níž málem přišel o ruku. Polský pilot měl dnes na trati problémy a ve třetím tréninku vrazil do zdi u boxové uličky, v kvalifikaci pak poškodil kolo.

Williams tak potvrdil, že problémy, kvůli kterým se do testů v Barceloně zapojil se zpožděním, ještě zcela nejsou minulostí. "Ale myslím, že na sebe můžu být pyšný. Všichni víme, jaké máme auto, takže jediný, s kým se můžu měřit, je Robert," prohlásil Russell.

Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:20,486,
2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,112,
3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,704,
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,834,
5. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,956,
6. Grosjean (Fr./Haas) -1,340,
7. Magnussen (Dán./Haas) -1,613,
8. Norris (Brit./McLaren) -1,818,
9. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -1,828,
10. Pérez (Mex./Racing Point) -2,295.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články