Hlavní obsah

Hamilton byl z výkonu Mercedesu v Austrálii v šoku

Obhájce titulu Lewis Hamilton byl po vítězství v kvalifikaci na úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Austrálie v šoku z výkonu jeho mercedesu. Pětinásobný mistr světa i týmový kolega Valtteri Bottas na druhé příčce totiž soupeře v čele s Ferrari porazili doslova rozdílem třídy.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Lewis Hamilton po kvalifikaci v Melbourne.

Článek

Merecedes přitom v předsezonních testech nijak nezářil a pravidelně zaostával za rychlejšími ferrari. Dnes si však Hamilton pro pole position dojel rekordním časem 1:20,486, Bottase porazil o jednu desetinu, zatímco největší rival britského pilota v boji o titul v minulé sezoně Sebastian Vettel z Ferrari na třetím místě zaostal o sedm desetin.

"Takový rozdíl jsem opravdu nečekal. Je to pro mě šok," citovala Hamiltona agentura Reuters. "Obávali jsme se, že jsme pomalejší. Opravdu. Ale teď už budeme autu lépe rozumět a hodně nás také posunulo nastavení, které jsme zvolili," přidal čtyřiatřicetiletý Hamilton, který v Albert Parku získal šestou pole position za sebou a osmou celkově.

Nadšení neskrýval ani Bottas, byť z druhého místa byl trochu zklamaný. "Jako Lewis jsem z našeho výkonu v šoku. Myslím, že nikoho by nenapadlo, že po tom, co jsme předvedli při testech, budeme v takové pozici. Ale tvrdě jsme na tom pracovali," prohlásil finský jezdec.

Radost měl i šéf Mercedesu Toto Wolff, který se ale snažil nadšení krotit. "Je to neuvěřitelný pocit, ale musíme zůstat oběma nohama na zemi. Závod je dlouhý a vždycky je riziko, že se s autem něco stane," připomněl, že Hamilton navzdory šesti posledním kvalifikačním úspěchům dokázal ve Velké ceně Austrálie zvítězit jen v roce 2015. Britský jezdec má na koně také triumf z roku 2008.

Reklama

Související témata: