Hlavní obsah

Leclerc v Baku havaroval, kvalifikace patřila Mercedesu

Baku

Do nedělní Velké ceny Ázerbájdžánu formule 1 odstartují z první řady vozy stáje Mercedes. Kvalifikaci vyhrál Valtteri Bottas před obhájcem titulu Lewisem Hamiltonem. Opět se nedařilo Ferrari, protože Sebastian Vettel byl třetí a Charles Leclerc po nehodě odstartuje až z devátého místa.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Pilot Mercedesu Valtteri Bottas během kvalifikace na Velkou cenu Ázerbájdžánu.

Článek

Leclerc přitom na městském okruhu v Baku ovládl s velkým náskokem všechny tréninky, ale ve druhé části kvalifikace vrazil v zatáčce u hradní věže do bariéry a ulomil pravé přední kolo. Do závěrečných jízd už proto nezasáhl a na deváté startovní místo mu pomohla penalizace původně osmého Antonia Giovinazziho z Alfy Romeo.

"Jsem hrozně zklamaný. Od pátku jsem jezdil dobře..." posteskl si Leclerc, kterého už nečekané technické problémy připravily v Bahrajnu o první vítězství v kariéře. "Musím se z toho poučit, ale i tak jsem přesvědčený, že v neděli zajedeme slušný závod," dodal.

Bottas si pro druhou pole position v sezoně dojel časem 1:40,495 a Hamiltona porazil o 59 setin. Vettel sice jako jediný dokázal v trénincích držet s Leclercem krok, ale ani on rychlost Ferrari nakonec nepotvrdil a za Bottasem zaostal o tři desetiny. Čtvrtý byl Max Verstappen z Red Bullu.

"Ferrari tady bylo velmi silné a navíc Charlese vyřadila ze hry nehoda. Ale zajel jsem dobré kolo, takže mám radost a jako tým jsme na dobré cestě," řekl Bottas. "Bylo to těsné a doufám, že v závodě budu mít stejnou rychlost jako Valtteri, kterému se tady vždycky daří," přidal Hamilton.

Mercedes je tak v ideální pozici zaútočit na čtvrtý double v sezoně. Jeho jezdci ovládli všechny tři dosavadní závody v sezoně, což se naposledy povedlo Williamsu v roce 1992. Bottas vyhrál v Austrálii a následující Velké ceny v Bahrajnu a Číně patřily Hamiltonovi. Kdyby Mercedes ovládl i nedělní závod, napodobil by výkon Ferrari, které jako jediné dokázalo v roce 1952 vyhrát čtyři první závody v sezoně.

Kromě Leclercovy nehody výrazně protáhla kvalifikaci i nehoda Roberta Kubicy, který havaroval ve stejném místě jako pilot Ferrari. Stáj Williams tak neprožívá povedený závod, protože první páteční trénink byl zrušen poté, co vůz druhého jezdce britského týmu George Russela poškodil uvolněný kryt kanálu a nováček kvůli tomu vynechal druhý trénink.

Kvalifikace na Velkou cenu Ázerbájdžánu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Baku:
1. Bottas (Fin./Mercedes)1:40,495
2. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,059
3. Vettel (Něm./Ferrari)-0,302
4. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,574
5. Pérez (Mex./Racing Point)-1,098
6. Kvjat (Rus./Toro Rosso)-1,186
7. Norris (Brit./McLaren)-1,391
8. Giovinazzi (It./Alfa Romeo)-1,929
9. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo)-2,573
10. Leclerc (Mon./Ferrari)bez času.
Pozn.: Giovinazzi kvůli nepovolené výměně součástí motoru přijde na startu o 10 míst.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint