Hlavní obsah

Formule 1 bez jezdců? Podle mistra světa k tomu dojde během několika desetiletí

Londýn/Praha

Jezdci formule 1 stále častěji volají po změnách pravidel. Lewis Hamilton nedávno prohlásil, že za nudné závody můžou právě regule, a nyní se k němu přidal i jeho velký soupeř Sebastian Vettel. Čtyřnásobný světový šampion požaduje jejich zjednodušení. „Zůstalo by tak mnohem více prostoru pro manévrování a závodění jako takové,“ říká jezdec Ferrari.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Sebastian Vettel.

Článek

Incident, který se stal před měsícem při Velké ceně Kanady, vyvolal diskusi o změně pravidel. Sebastian Vettel se tehdy podle komisařů nebezpečné vrátil na trať a za to mu udělili pětisekundovou penalizaci, kvůli níž přišel jezdec Ferrari o vítězství. Podle mnohých to byl přiliš tvrdý trest. Následný závod ve Francii pak nejen fanoušci, ale i jezdci označili za velkou nudu.

Lewis Hamilton pak za viníky nudných závodů označil pravidla, a vyzval vedení formule 1, aby s nimi něco udělalo. Teď se k němu přidal i Vettel, který volá po jejich zjednodušení. „Kdyby pravidla byla na dvou listech A4, bylo by to pro všechny mnohem přehlednější,“ uvedl jezdec Ferrari pro televizní stanici Servus TV.

„Zůstalo by tak mnohem více prostoru pro manévrování a závodění jako takové,“ zamýšlel se čtyřnásobný světový šampion. „Čeho chcete dosáhnout? Chcete udržet tuto složitost a technologický standard, který je sám o sobě tak komplikovaný? Nebo chcete, aby se diváci i jezdci více bavili?“ ptal se dál.

Dvaatřicetiletý Němec se zároveň obává, že pokud bude F1 pokračovat v nastolené cestě, nebudou brzy jezdci potřeba. „Když se podíváte na mobilitu a současný vývoj, tak během několika následujících desetiletí bude závodník nahrazen, což na zábavě rozhodně nepřidá,“ uzavřel Vettel, který se stejně jako jeho kolegové už začíná chystat na Velkou cenu Velké Británie, která se uskuteční tento víkend. Loni tady na okruhu vyhrál.

Reklama

Související témata: