Hlavní obsah

Jak bude vypadat auto formule 1 v roce 2021? Podívejte se na snímky modelu z aerodynamického tunelu

Praha

Jakou podobu bude mít nový vůz formule 1 pro rok 2021, kdy budou zavedena nová pravidla? Doposud mohli fanoušci usuzovat jen z obrázků, které se sem tam objevily. Vedení formule 1 však nyní zveřejnilo video zmenšeného modelu, který byl testován v aerodynamickém tunelu Sauberu.

Foto: Sport.cz

Nový model vozu formule 1.

Článek

Vedení formule 1 se od roku 2021 chystá zavést nová technická pravidla. Slibuje si od nich snadnější předjíždění a dramatičtější závody. Všechny monoposty by měly mít několik standardizovaných dílů, jednodušší motory a širší pneumatiky. Každého fanouška tak zajímá, jak nová auta budou vypadat.

Nejprve bylo zveřejněno několik konceptů, které fanoušky svým vzhledem zaujaly. Avšak před pár měsíci se objevily informace, že původně plánovaný futuristický přístup zmizel a inženýři se hrozí toho, že monoposty budou ošklivé, stejné a v podstatě se budou lišit jen barvou.

Teď vedení formule 1 poprvé odhalilo model pro rok 2021. Ten je vyroben přesně tak, jak vypadá současná vývojová verze vozu. Očekává se, že bočnice a zadní křídlo už takhle zůstanou, avšak přední křídlo bude ještě upraveno. Zobrazený model je v padesáti procentní velikosti a jeho obrázky pocházejí z testování, které se uskutečnilo v aerodynamickém tunelu Sauberu.

Cílem je, aby vůz neztratil při jízdě za jiným autem příliš mnoho přítlaku. Monoposty nyní ztrácejí okolo padesáti procent, nově by to mělo být jen pět až deset procent. Podle technického šéfa formule 1 Pata Symondse jsou výsledky zatím více než uspokojivé a týmy jsou o nich informovány.

Reklama