Hlavní obsah

Alonso obhájil vítězství v Monte Carlu a vede MS

Zcela v režii týmu McLaren se odehrála nedělní Velká cena Monaka vozů formule 1. Fernando Alonso na populární trati v Monte Carlu stylem start - cíl obhájil loňské vítězství, když udržel za zády svého stájového kolegu Lewise Hamiltona. Třetí příčku obsadil s minutovou ztrátou Felipe Massa s ferrari. Alonso se v pořadí MS dotáhl na Hamiltona a díky většímu počtu triumfů šampionát vede.

Článek

Start pátého závodu sezóny se obešel bez komplikací a přední jezdci udrželi své postavení. Jen Heidfeld se se svým BMW protáhl ze sedmé pozice na páté místo. Ve druhém kole skončil závod pro Itala Liuzziho ze stáje Toro Rosso, který vyjel z ideální stopy a při kontaktu s bariérou ulomil kolo svého vozu.

Alonso se během úvodních kol osamostatnil v čele závodu a na svého týmového kolegu Hamiltona si vytvořil téměř pětisekundový náskok, třetí Massa na ferrari pak ztrácel další tři sekundy. V 27. kole zamířil Alonso poprvé do boxů a přepustil Hamiltonovi vedení. Britský mladík se poté snažil ukrojit co nejvíc ze ztráty na dvojnásobného mistra světa a málem opustil trať při chybě v zatáčce Le Rascasse. K mechanikům zajel v 29. kole a na trať se vrátil opět za Alonsem se ztrátou necelých pěti sekund. Massa v té době ztrácel na třetím místě už téměř půlminutu.

Závěrečný útok se nekonal 

Podruhé zajel Alonso do boxů v 51. kole, Hamilton při snaze o snížení ztráty opět chyboval a po své zastávce o dvě kola později vyjel na trať znovu na druhém místě. Massovu ztrátu na třetím místě ještě znásobilo zaváhání mechaniků při druhém pitstopu.

Hamilton načal poslední část závodu hodně zostra a dvacet kol před koncem začal dýchat Alonsovi na záda, když obhájce loňského vítězství zdržel při předjíždění o kolo Ralf Schumacher. Hamilton ale dalšími chybami nechal španělského jezdce mírně poodjet a Alonso si druhé vítězství v letošní sezóně bez potíží pohlídal.

"Měl jsem několik problémů v klíčových místech tratě, navíc jsem cítil ten tlak ze strany Lewise. Vůz jel ale během celého závodu skvěle a vítězství jsem uhlídal," uvedl po závodu na tiskové konferenci Alonso. Hamilton přiznal, že v závěru závodu už zbytečně neriskoval. "Během té stíhací jízdy jsem několikrát olízl bariéru, vůz to naštěstí vydržel. Na konci jsem už nehodlal jít za hranici rizika, chtěl jsem získat co nejvíc bodů," prohlásil jediný jezdec, který ve všech letošních závodech skončil na stupních vítězů.

Alonso se díky zisku deseti bodů dotáhl v pořadí MS na Hamiltona a díky dvěma letošním vítězstvím vede. Třetí Massa ztrácí pět bodů. "McLareny jely neskutečně rychle. Dnes by mi nepomohlo, ani kdybych jel na 150 procent," uvedl po závodu brazilský jezdec. Druhý pilot Ferrari Kimi Räikkönen startoval po havárii v kvalifikaci až ze šestnácté pozice a nakonec si dojel pro 1 bod. V pořadí MS už ztrácí na vedoucí dvojici 15 bodů.

McLaren si připsal druhý double sezóny (první v GP Malajsie) a v Poháru konstruktérů má na kontě 76 bodů. Druhé Ferrari po pěti závodech sezóny ztrácí 20 bodů. Šestý závod letošního šampionátu se jede 10. června v kanadském Montrealu.

Velká cena Monaka vozů formule 1 (78 kol/260,52 km)
1. Alonso (Šp./McLaren)1:40:29,329
2. Hamilton (Brit./McLaren)+ 4,095
3. Massa (Braz./Ferrari)+ 1:09,114
4. Fisichella (It./Renault)- 1 kolo
5. Kubica (Pol./BMW)- 1 kolo
6. Heidfeld (Něm./BMW)- 1 kolo
7. Wurz (Rak./Williams)- 1 kolo
8. Räikkönen (Fin./Ferrari)- 1 kolo
9. Speed (USA/Toro Rosso)- 1 kolo
10. Barrichello (Braz./Honda)- 1 kolo
11. Button (Brit./Honda)- 1 kolo
12. Rosberg (Něm./Williams)- 1 kolo
13. Kovalainen (Fin./Renault)- 1 kolo
14. Coulthard (Brit./Red Bull)- 2 kola
15. Trulli (It./Toyota)- 2 kola
16. R. Schumacher (Něm./Toyota)- 2 kola
17. Sató (Jap./Super Aguri)- 2 kola
18. Davidson (Brit./Super Aguri)- 2 kola
Nedokončili
19. Albers (Niz./Spyker)- 7 kol
20. Sutil (Něm./Spyker)- 25 kol
21. Webber (Aus./Red Bull)- 59 kol
22. Liuzzi (It./Toro Rosso)- 77 kol
Průběžné pořadí MS (po 5 ze 15 závodů):
1. Alonso 38 bodů, 2. Hamilton 38, 3. Massa 33, 4. Räikkönen 23, 5. Heidfeld 18, 6. Fisichella 13, 7. Kubica 12, 8. Rosberg 5, 9. Coulthard 4, 10. Trulli 4.
Pohár konstruktérů:
1. McLaren-Mercedes 76, 2. Ferrari 56, 3. BMW-Sauber 30, 4. Renault 16, 5. Williams 7, 6. Toyota 5.

Reklama

Související témata: