Hlavní obsah

Senzace na obzoru? Hamilton nevyloučil odchod k Ferrari! Vettel reaguje ironií

Konec sezony formule 1 byl symbolický. Již jistý mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu ji zakončil vítězstvím ve Velké ceně Abú Zabí. A sotva motory utichly, rozproudily se velké spekulace o budoucnosti šampionů. Podpořil je sám Hamilton, který nevyloučil možný odchod k Ferrari. Tam by mohl nahradit Němce Sebastiana Vettela, který se delší dobu trápí. Šlo by nejspíš až o sezonu 2021, pro příští rok mají oba rivalové ještě smlouvu u současných týmů.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Sebastian Vettel (vlevo) a Lewis Hamilton, ostře sledovaná dvojice...

Článek

Hamilton místo Vettela? Z Mercedesu rovnou k Ferrari? Šlo by o senzační přestup. Vzhledem k okolnostem však možná není tak nepravděpodobný, jak by se mohlo zdát.

Noví bossové Daimleru nejsou formuli 1 nakloněni tak, jako byli jejich předchůdci. Mercedes by tedy mohl po příští sezoně zmizet ze scény. A kam pak s šestinásobným mistrem světa? Klidně do Ferrari...

Podle italských novin Gazzetta dello Sport letos Hamilton dvakrát rozmlouval s prezidentem konkurenční stáje Johnem Elkmannem.

„Vše, co probíhá za zavřenými dveřmi, je soukromé," prohlásil Lewis Hamilton během víkendu v Abú Zabí.

Samozřejmě tak jen přilil olej do ohně, protože přestup k Ferrari nevyloučil.

Wolff: 25 procent nemáme pod kontrolou

Šéf Mercedesu Toto Wolff si myslí, že šance na Hamiltonovo setrvání v týmu po roce 2020 je přibližně 75 procent.

„Takové číslo vám dám, protože z racionálního hlediska vše hovoří pro pokračování vztahu. Z obou stran. Na druhé straně však existuje i 25 procent, které nemáme pod kontrolou. Uvidíme tedy, jak dopadnou nejbližší měsíce..." nechává si Wolff vrátka otevřená.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Hrdý šampion. Lewis Hamilton se pošesté v kariéře stal mistrem světa formule 1.

Nejistá je sama budoucnost Mercedesu ve formuli 1. Neví se také, zda Hamilton nepodlehne vábení Ferrari. „O Ferrari a o tom, co tato značka reprezentuje, jsme si popovídali velmi otevřeně," ujistil Wolff.

„Dokud dokážeme produkovat rychlé auto a výkonný motor, tak vždy budeme mít příležitost rozhodnout, kdo bude s autem jezdit. Pokusím se, aby tým fungoval s Lewisem, ale nejdůležitější je mít dobré auto. Pak se budeme moci rozhodovat sami," poukazuje Wolff.

Smutný a bez energie...

Hamilton říká, že za poslední roky neměl důvod přemýšlet o odchodu z Mercedesu, ve kterém dlouhodobě postupují vpřed po nastolené cestě.

Pokud by změnil názor, z Ferrari by vyšoupl Sebastiana Vettela. Němec letos opět zklamal, podlehl i mladšímu kolegovi Charlesi Leclerkovi.

Vettel je již trojnásobným otcem, ke dvěma dcerám mu minulý týden přibyl první syn. I proto se stále intenzivněji spekuluje, že by svou kariéru mohl ukončit.

Spekulace přiživil novinář Will Buxton, který pracuje pro oficiální web F1 a přímo z padoku pořizuje živé vstupy.

„Seb byl v Abú Zabí doslova smutný, bez energie. Nepřekvapilo by mě, kdyby to byl jeho poslední závod," tvrdí.

Hamilton je dobrý zákazník

Čtyřnásobný mistr světa dostal opatrnou otázku, zda skončí v roce 2021. „Mám pocit, že na prázdniny jdu už v příštím roce," odvětil ironicky.

„Slyšel jsem, že prý končím. Někteří lidé asi vědí víc než já. Myslím, že vy novináři máte vždy pravdu a v nejbližších týdnech to na mě asi přijde," dodal Vettel jízlivě.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Němec Sebastian Vettel při tréninku v Brazílii.

Je každopádně pod tlakem, letos vyhrál jen jednou. Kdo by ho mohl nahradit již příští rok? Blízko k vedení stáje má údajně Fernando Alonso, volný je třeba Nico Hülkenberg.

A co Hamilton a jeho zmiňovaný přestup v roce 2021? „Mám pocit, že už i nyní jezdí ve Ferrari. Ne? Takže se nic nezmění. Podle mě je to dobrý zákazník, má více než jeden kousek," odsekl Vettel.

Reklama