Hlavní obsah

Šéf McLarenu Dennis double v Monze oplakal a hájil nevinu týmu

MONZA/PRAHA

Dvojnásobným triumfem stáje formule jedna McLaren skončila italská Velká cena. Vítězný španělský jezdec Fernando Alonso a jeho kolega Lewis Hamilton z Anglie, který dojel druhý, tak dali alespoň na chvíli zapomenout na nepříjemnou špionážní aféru která se okolo McLarenu rozpoutala.

Článek

Britský šéf stáje McLaren Ron Dennis dokáže dobře ukrývat své pocity, ale v neděli po vítězném double se v Monze neubránil slzám dojetí.

„Pokaždé rád vítězím, ale ve formuli 1 jsem ještě nezažil tak dramatické vypětí jako v posledních třech měsících, kdy čelíme různým obviněním. Nedělní výsledky ale ukázaly, že to tým neovlivňuje. Když však v místě, kde je závod pro Ferrari srdeční záležitost, vidím, že konkurence na rychlost našich stříbrných vozů nestačí, mohou se i u mne projevit emoce. Navíc jsem tu měl celou rodinu, která stojí na mé straně,“ cituje web f1sports.cz Dennise.

Ve čtvrtek ale v Paříži znovu zasedne Světová rada motoristického sportu, aby posoudila nové důkazy proti McLarenu ve špionážní aféře, kterou rozpoutal bývalý šéfdesigner týmu Coughlan, jenž načerno a zřejmě za úplatu získal od Ferrari data o technologii jejich vozu. Dosud se nepodařilo prokázat, že by o tom věděl kdokoli jiný v týmu McLaren. I proto FIA v července po propuknutí aféry stáj nepotrestala.

Nyní se však v médiích objevila část mailové komunikace mezi Alonsem a testovacím jezdcem De La Rosou, z níž vyplývá, že poznatky z této dokumentace měli k dispozici i jezdci.

"Naši právníci chystající před veřejným slyšením na schůzce Světové rady razantní obhajobu. Vůbec mě ale netěší, že to musíme podstoupit podruhé. Jsem každopádně přesvědčen, že šampionát vedeme absolutně fér a poctivě. Vím, že někteří lidé si to nemyslí, ale my na okruhu odvádíme nejlepší možnou práci,“ hájí nevinu týmu Dennis. V zákulisí se však mluví o tom, že McLarenu vážně hrozí vyloučení z MS pro letošní i příští rok.

Italský list La Repubblica navíc píše, že Alonso už vyhověl požadavku prezidenta FIA Mosleyho, aby jezdci poskytli všechny informace o případu výměnou za vlastní beztrestnost. „Udělal jsem jenom to, co bylo nezbytné. Informoval jsem o svém kroku vůči FIA Dennise a neměl radost, ale já nemohl jednat jinak,“ přiznal dvojnásobný mistr světa.

Alonso může tímto krokem možná řešit i svou nespokojenost v McLarenu. Za Alonsem už s nabídkou přispěchaly Renault i Toytoa, jenže Dennis opakovaně deklaroval, že tým bude trvat na dodržení Španělova kontraktu, který je platný i pro rok 2008. Alonsova výpomoc při vyšetřování by ale mohla vést k tomu, že by byl ze služeb McLarenu nemilosrdně uvolněn.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint