Hlavní obsah

Senzační odchod! Čtyřnásobný mistr světa Vettel končí ve Ferrari

Berlín

Je konec! Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel po sezoně ukončí své působení v týmu Ferrari. Píše o tom německý deník Bild a časopis Auto, Motor und Sport. Dvaatřicetiletý německý pilot se nedohodl na podmínkách prodloužení kontraktu, který má v týmu jen do konce této sezony. Italský tým o tom informoval na svých internetových stránkách.

Foto: Sport.cz

Sebastian Vettel.

Článek

Vettel přišel do slavné italské stáje v roce 2015 z Red Bullu, kde se stal čtyřikrát mistrem světa. Snil o tom, že napodobí slavného krajana a idol Michaela Schumachera, jenž ve Ferrari vybojoval pět ze svých sedmi mistrovských titulů.

To se ale Vettelovi v rudých vozech z Maranella nepodařilo, jeho nejlepším výsledkem v MS byla druhá místa za Lewisem Hamiltonem z let 2017 a 2018. K jezdcům týmu Mercedes navíc loni Vettelovi přibyla nová konkurence ve stájovém kolegovi Charlesi Leclercovi. Dvaadvacetiletý Monačan v debutové sezoně zkušenějšího kolegu předčil ve většině ukazatelů a se smlouvou do roku 2024 je považován za budoucnost Ferrari.

Šéf týmu Mattia Binotto ještě na začátku roku tvrdil, že Vettel je pro Ferrari první volbou ohledně budoucnosti. Situace se však radikálně změnila, nedošlo k dohodě na nové smlouvě a šampion v týmu skončí. Podle dostupných informací chtěl německý pilot víceletý kontrakt a nesouhlasil ani s nabízeným sníženým platem.

"Vzhledem k Sebastianovým kvalitám jako člověka i jezdce to nebylo snadné rozhodnutí," řekl šéf Ferrari. "Jediným důvodem, proč jsme se tak rozhodli, je to, že jsme se shodli na tom, že přišel čas se rozloučit, abychom všichni mohli pokračovat v cestě za našimi cíli," přidal.

Že by za koncem hvězdy byly finance, to ale Vettel odmítl. "Otázka financí v rozhodnutí nehrála roli. Takhle nepřemýšlím a nikdy nebudu," uvedl dvaatřicetiletý Vettel. "Abyste mohli dosáhnout nejlepších výsledků, musím s týmem pracovat v dokonalé harmonii. A my jsme došli k závěru, že tak už to není," dodal.

"Vzhledem k tomu, co se ve světě v posledních měsících děje, tak si hodně z nás uvědomilo, co jsou opravdu důležité věci v životě. Takže i já si musím promyslet, co je pro mě opravdu důležité, než rozhodnu o budoucnosti," uvedl Vettel, jehož další kroky jsou nejasné.

Hlavními kandidáty na místo po Vettelovi jsou podle agentury Reuters Australan Daniel Ricciardo z Renaultu a Španěl Carlos Sainz z McLarenu, jejichž kontrakty v aktuálním působišti také letos vyprší. S Ferrari je spojován také šestinásobný mistr světa Hamilton, jenž ale opakovaně uvedl, že chce zůstat v Mercedesu. Je tu ovšem jedno velké "ale".

Brit zdůraznil, že jeho nová smlouva se netýká peněz. Jde mu o to, jak "Stříbrné šípy" vyřeší otázku šéfa týmu Toto Wolff, který má v Mercedesu smlouvu jen do prosince. Hamilton si s ním náramně rozumí a pokud by Wolf v týmu skončil, mohl by podle médií změnit názor na setrvání jeho barvách i slavný britský pilot. Pak by prý byl ve hře jeho přestup do Ferrari.

Letošní sezona formule 1 měla odstartovat před dvěma měsíci v Austrálii, kvůli pandemii koronaviru ale na svůj začátek stále čeká. Šéfové seriálu doufají, že se první závod odjede v červenci bez diváků v Rakousku.

Reklama

Související témata: