Hlavní obsah

Velký návrat potvrzen! Exmistr světa po dvou letech znovu ve formuli

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso se po dvou letech vrací do formule 1. Devětatřicetiletý Španěl bude opět jezdit za Renault, s nímž v letech 2005 a 2006 šampionát ovládl. Francouzský tým o tom dnes informoval na svých internetových stránkách.

Foto: Sport.cz

Fernando Alonso.

Článek

Alonso v Renaultu nahradí Australana Daniela Ricciarda, který se po tomto ročníku přesune do McLarenu. Alonso naposledy působil v McLarenu, předtím se stal třikrát vicemistrem světa s Ferrari a ve formuli debutoval v týmu Minardi. V Renaultu doplní francouzského pilota Estebana Ocona.

Vedení Renaultu si od spojení třiadvacetiletého Ocona a zkušeného Alonsa slibuje, že po nadcházející seznamovací sezoně zaútočí v roce 2022 na titul. "Kromě minulých úspěchů ho k nám zlákal i odvážný plán pro budoucnost," prohlásil šéf stáje Cyril Abiteboul.

"Renault je moje rodina a díky dvěma titulům na něj mám ty nejkrásnější vzpomínky," uvedl Alonso. "Ale teď se dívám dopředu, protože moje zásady a ambice se shodují s týmovými plány. Pokrok, který Renault v zimě zaznamenal, ukazuje, že cíle pro rok 2022 jsou reálné," dodal.

Pro tento rok ještě zůstává pro Alonsa jasnou prioritou závod 500 mil Indianapolis, ve kterém se pokusí zkompletovat motoristickou trojkorunu. Na kontě už má požadovaná vítězství ve Velké ceně Monaka i ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. Triumf v "Indy" mu chybí, aby napodobil dosud jediného majitele trojkoruny Brita Grahama Hilla.

"Tento rok je to ta nejvyšší priorita, jiný závod nemám," řekl Alonso. "Jednou bych to rád dokázal. Je to mimořádný závod i za normálních okolností a letos to bude o to speciálnější kvůli nedostatku přípravy. Obvykle tam jedete testovat, ale letos nic. Bude to těžké a bude to loterie víc než jindy," dodal s poukazem na potíže s cestováním v době koronavirové pandemie.

Nejvýznamnější americký formulový závod 500 mil Indianapolis se měl jet v květnu, ale kvůli nákaze byl přeložen na 23. srpna. Alonso už v něm startoval v roce 2017 a dlouho se držel i ve vedení, ale nakonec musel odstoupit 21 kol před cílem kvůli poruše motoru. Vloni se do závodu nekvalifikoval.

Reklama

Související témata: