Hlavní obsah

Kvalifikaci na Velkou cenu Španělska F1 vyhrál Hamilton

nov, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Kvalifikaci na Velkou cenu Španělska vyhrál šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton. Do první řady se vedle něj v neděli postaví jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas. Třetí příčku obsadil na okruhu v Barceloně Max Verstappen z Red Bullu.

Foto: Pool, Reuters

Lewis Hamilton při tréninku na VC Španělska.

Článek

Hamilton zajel nejrychlejší čas 1:15,584 a Bottase porazil o 59 tisícin sekundy. Vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu je v ideální pozici zaútočit na čtvrtý triumf v Barceloně za sebou a přiblížit se rekordu slavného Michaela Schumachera v počtu vítězství. Pětatřicetiletý Brit dosud v kariéře ovládl 87 závodů a od bývalého jezdce Ferrari ho dělí čtyři úspěchy.

"Je to hodně náročné, protože v takovém horku jsem tady ještě nezávodil," připomněl Hamilton, že kdyby sezonu nenarušila pandemie, jelo by se v Barceloně v květnu. "Největší problém jsou pneumatiky. Abyste je šetřili, tak se po okruhu doslova ploužíte, ale jejich teplota stejně stoupá. A musíte si také dávat pozor na plyn, abyste nepřehřáli zadní gumy," dodal.

Verstappen na třetím místě zaostal o sedm desetin. Oproti startovnímu pořadí v předchozí jubilejní Velké ceně v Silverstonu, ve které minulý týden ukončil neporazitelnost Mercedesu a posunul se před Bottase na průběžné druhé místo, si pilot Red Bullu o jednu příčku polepšil.

"Na lepší výsledek jsme neměli. Od začátku tady jezdím na třetím místě a jsem s tím naprosto spokojený," řekl Verstappen. "Auto jelo dobře, takže doufám, že dostanu mercedesy trochu pod tlak. Špatně se tady předjíždí, ale zkusíme jim zkomplikovat život," přidal.

O další dvě desetiny zpět dojel čtvrtý Sergio Pérez. Pro jezdce stáje Racing Point to byl podařený návrat po dvou závodech, které musel vynechat po pozitivním testu na koronavirus a následné karanténě. Na páté příčce se umístil jeho týmový kolega Lance Stroll.

Až z devátého místa odstartuje Charles Leclerc. Po pozitivním záblesku s novým podvozkem v úvodním pátečním tréninku se opět nedařilo druhému jezdci Ferrari Sebastianu Vettelovi. Čtyřnásobný mistr světa nepostoupil do závěrečné části kvalifikace a do nedělního závodu, který začne v 15:10, odstartuje z jedenácté pozice.

Mistrovství světa formule 1
Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod MS vozů F1
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:15,584
2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,059
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,708
4. Pérez (Mex./Racing Point) -0,898
5. Stroll (Kan./Racing Point) -1,005
6. Albon (Thaj./Red Bull) -1,445
7. Sainz (Šp./McLaren) -1,460
8. Norris (Brit./McLaren) -1,500
9. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,503
10. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,552

Reklama