Hlavní obsah

Alonso budí nadšení v Maranellu. Narozdíl od Räikkönena

PRAHA

Zájem Fernanda Alonsa o dění v týmu Ferrari nadchl celé Maranello. Chladný přístup Kimiho Räikkönena k motoristické perle Itálie vystřídal temperamentní přistup španělského jezdce, který v nejúspěšnějším týmu formule 1 absolvoval v minulém týdnu již druhou návštěvu.

Foto: , Reuters

Budoucí parťáci ve Ferrari. Fernando Alonso (vpravo) a Felipe Massa.

Článek

Ledový muž Räikkönen se po odchodu z McLarenu dočkal v roce 2007 hned během prvního roku ve Ferrari premiérového mistrovského titulu, v dalších sezónách ale začaly jeho vztahy s týmem chladnout. „Je to věc charakteru. Kimi je člověk, který projevuje jen minimum emocí a schovává vše uvnitř. Výměně informací v rámci týmu to příliš nepomáhá,“ poznamenal ke vztahu s finským pilotem prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

Scuderia během letošní sezóny dotáhla již delší dobu očekávaný přestup Alonsa a Räikkönena vyplatila ze smlouvy, jež měla skončit až příští rok. A ačkoliv je španělský jezdec ještě pod smlouvou u Renaultu, přijel minulý týden už podruhé navštívit továrnu v Maranellu. Nedaleko Modeny na severu Itálie strávil dva dny a svým živým přístupem zaměstnance továrny nadchl.

Alonsovou hlavní náplní byly debaty s inženýry a seznámení s testovacím okruhem ve Fioranu. „Za ty dva dny viděl v Maranellu víc, než jiní za poslední dva roky,“ řekl španělskému sportovnímu listu Marca nejmenovaný pracovník Ferrari s jasnou narážkou na Räikkönenův přístup.

Massa se příchodu konkurence nebojí 

Sám dvojnásobný mistr světa ale připustil, že jej čeká hodně práce, aby si u lidí z Maranella, až za hrob oddaných znaku se vzpínajícím se koněm, vybudoval respekt. „Důvěru týmu si budu muset vydobýt. Proto se snažím se vším seznámit již během přestávky, abych na první závod nepřijel jako úplný nováček. Myslím, že to je oboustranně prospěšné,“ řekl Alonso.

Příchod osmadvacetiletého španělského pilota nicméně budí otázku, jak bude fungovat spolupráce s další hvězdou F1 Felipem Massou, který se k závodění vrátí po půlroční pauze způsobené vážným zraněním hlavy při kvalifikaci na červencovou Velkou cenu Maďarska. „Pro mě se nic nemění. Oba jsme skvělí jezdci a můžeme být nejsilnější dvojice v seriálu. Ferrari jeho příchodem trefilo do černého. Vztahy podle mě budou fungovat na trati i mimo ni,“ podotkl brazilský jezdec.

Reklama

Související témata: