Hlavní obsah

VIDEO: Na Valencii si věří posádky McLarenu a Ferrari, Red Bull tam ještě nebodoval

PRAHA

Piloti formule 1 pojedou v neděli městskou trať ve Valencii teprve potřetí. Za krátkou historii si ji ale stačil jen málokdo oblíbit. Většina považuje Velkou cenu Evropy za nezajímavou a fádní, připomíná prý spíš normální okruh. Na poměrně široké trati dosahují monoposty vysokých rychlostí, pomalé zatáčky se dají projíždět plynule, ale kvůli bariérám lemující vozovku nesmí piloti ani na okamžik povolit v koncentraci.

Článek

V takovém prostředí a pod horkým španělským sluncem bude pokračovat boj o titul, v němž má zatím navrch stáj McLaren, jejíž britští piloti Lewis Hamilton a Jenson Button vládnou průběžnému pořadí mistrovství světa. Z dosavadních osmi závodů jich vyhráli polovinu a těší se, že by jejich úspěšná série mohla pokračovat i Valencii, protože tamější trať má vozům týmu z Wokingu vyhovovat.

„Je to moc zajímavý šampionát, vždyť v čele jsme v rozpětí šesti bodů tři. Bylo by skvělé, kdyby jsme s Lewisem vedli i před domácí Grand Prix v Silverstonu,“ přál si úřadující šampión Button. „Ve Valencii bysme měli opět naplno bodovat. Osobně mám tuhle trať rád, i když na loňský rok nemám příliš dobré vzpomínky,“ vrátil druhý muž letošního žebříčku k sedmému místu, jehož dosáhl ještě v barvách týmu Brawn GP.

Webber se už teď myslí na další Grand Prix

Poslední dva závody slavil triumf Hamilton, ale šance obou jezdců McLarenu, že budou v druhé části sezóny usilovat o titul, jsou naprosto vyrovnané. Třetím do mariáše je v této loterii je Mark Webber, jenž je v těsném závěsu třetí. Jenže podle papírových předpokladů se může po neděli Australanova ztráta zvýšit, protože stáj Red Bull ve Valencii ještě nikdy nebodovala...

„Není to právě místo, kde bych si věřil na vítězství. Ta trať nám nesedí, ale patří do seriálu a my musíme pokaždé bojovat,“ hlásil Australan jakoby předem smířený s prohrou a už vyhlížející další velké ceny. „Víc se těším do Silverstonu a Hockenheimu. Tam budeme mnohem silnější.“

Třetí ze silných týmů Ferrari nasadí ve Valencii vylepšené monoposty a v Maranellu věří, že to přinese zvrat v prozatím nelichotivé letošní bilanci nejúspěšnější stáje v historii F1. Asi právě proto je Felipe Massa naladěný vyloženě optimisticky, přestože figuruje až na osmém místě. I když na vedoucího Hamiltona ztrácí 42 bodů, stále tvrdí, že jeho letošním cílem je titul.

Alonso sní o vítězství

Vzhledem k novému bodovacímu systému nepatří jeho vize úplně do kategorie sci-fi. „Pokud existuje z matematického hlediska naděje postoupit na první místo, tak považuji šampionát za otevřený. Během dvou závodů se toho může hodně změnit,“ narazil Brazilec na skutečnost, že vítěz si od letošní sezóny připisuje 25 bodů.

Navíc ho povzbuzuje skutečnost, že dokázal Velkou cenu Evropy v roce 2008 vyhrát. Ještě větší ambice bude mít Massův stájový kolega Fernado Alonso, který pojede před domácím fanoušky. „Mým cílem jsou stupně vítězů, vyhrát by bylo něco jako sen,“ namlsal příznivce dvojnásobný mistr světa, který však může být před španělským publikem pod velikým tlakem. „Jsem optimista a věřím, že naše auta budou hodně silná.“

Reklama

Související témata: