Hlavní obsah

U Red Bullu už to zase vře. Webber dvojku dělat nehodlá

PRAHA/LONDÝN

Jen pár týdnů od kontroverzní srážky Sebastiana Vettela s Markem Webberem při Velké ceně Turecka připomíná atmosféra v týmu Red Bull opět papiňák před výbuchem. Vedení stáje při víkendové Velké ceně Británie v Silverstonu jasně naznačilo výhodnější pozici Vettela, když sebralo z Webberova vozu vylepšený nos monopostu, který německý pilot poškodil. A Webber dal jasně najevo, co si o jednání týmu myslí.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Mark Webber si podává ruku se Sebastianem Vettelem.

Článek

Rozbouřenou hladinu emocí nesrovnalo ani Australanovo vítězství, pro které si v Silverstonu dojel po startu z druhé pozice. Jeho stájovému kolegovi nepomohla ani aerodynamická novinka, ani pole position. Záhy po startu totiž musel po defektu do boxů a nakonec byl rád za sedmé místo. „Kdybych tušil, jakým směrem se všechno vydá, nikdy bych neprodloužil smlouvu,“ nebral si servítky třiatřicetiletý matador. „Na týmovou dvojku to nebylo špatné,“ utrousil Webber do rádia po projetí cílem.

Oba jezdci si sice záhy po skončení závodu podali ruce za rachotu spouští fotoaparátů, Webberův kamenný obličej ale dával tušit, že gentlemanské gesto napětí mezi oběma kohouty nezmírní. „Byl jsem hodně zklamaný. Uvidíme, jak to bude dál. Budu se dál koncentrovat na svou práci, snad to bude stačit. Už jsem v životě překonal řadu překážek a myslím, že se umím vyhrabat z nepřízně osudu. Může to fungovat, ale ustupovat nelze donekonečna,“ poznamenal australský závodník.

foto: Sport.cz

Vedení Red Bullu tak v pondělí čekala další nepříjemná schůzka, velice podobná té po závodu v Turecku. Tehdy se po kontroverzním Vettelově manévru oba jezdci srazili, když si pohodlně mířili pro double. „Čeká nás několik posezení, to je jasné. Musíme o celé věci hovořit. Pokud je třeba vyčistit vzduch, vyčistíme ho,“ podotkl ještě v Silverstonu šéf stáje Christian Horner.

A podobně jako před pár týdny Horner jedním dechem ubezpečil, že stáj nemá určenou jedničku a dvojku. „Pokud máte dva jezdce, kteří bojují o titul mistra světa, bude mezi nimi vždy nějaké napětí. Tenhle fakt neskrýváme. Ale rozdělení na číslo jedna a dva u nás neplatí. Takový postup bychom volili jen v závěru šampionátu, pokud by byla pozice jednoho z jezdců v boji o titul výrazně lepší. Aktuálně jsou ale Mark i Sebastian týmoví parťáci,“ dodal šéf Red Bullu.

„A mimochodem: vyhráli jsme zasr.... Grand prix Británie,“ prohodil frustrovaný Horner nad nekončícími dotazy k atmosféře v týmu.

V dostizích za světovým titulem dvojice z Red Bullu šlape na paty jezdcům stáje McLaren. Lewis Hamilton nedosáhl v Silverstonu na vysněné domácí vítězství, ale druhým místem upevnil svou pozici v čele šampionátu. Druhý Jenson Button ztrácí 12 bodů, Webber je pozadu o dalších 5 bodů a Vettel má na Hamiltona manko 24 bodů.

Reklama