Hlavní obsah

Poslední kvalifikaci sezony F1 vyhrál v Abú Zabí Verstappen

Abú Zabí
Aktualizováno

Do posledního závodu sezony formule 1 Velké ceny Abú Zabí odstartuje v neděli z prvního místa Max Verstappen. Za pilotem Red Bullu se v sobotní kvalifikaci seřadili jezdci Mercedesu Valtteri Bottas a sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton.

Foto: Kamran Jebreili, Reuters

Max Verstappen oslavuje pole position v Abú Zabí.

Článek

Verstappen si pro první pole position v sezoně dojel časem 1:35,246 a jako teprve druhý jezdec v ročníku dokázal narušit kvalifikační nadvládu Mercedesu. Mistrovskou stáj v dosavadním průběhu šampionátu připravil o první místo na startu už jen Lance Stroll z Racing Pointu ve Velké ceně Turecka.

Bottas za Verstappenem zaostal o 25 tisícin a v neděli bude s pilotem Red Bullu bojovat o druhé místo v konečném pořadí šampionátu. Před závěrečným závodem, který v Abú Zabí odstartuje ve 14:10, má před nizozemským jezdcem náskok 16 bodů.

Hamilton, který musel předchozí Velkou cenu Sáchiru vynechat kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, ztratil na Verstappena 86 tisícin. Pilot Mercedesu, jenž v probíhajícím ročníku vyrovnal rekord slavného Michaela Schumachera v počtu titulů a překonal ho v počtu vítězství, promarnil možnost zajistit si 99. pole position v kariéře.

George Russell, jenž před týdnem v Sáchiru jako Hamiltonův náhradník v Mercedesu sahal po vítězství, při návratu do trápícího se Williamsu odstartuje z 18. místa. Na poslední 20. příčku se po trestu za nepovolenou výměnu součástek v motoru postaví Sergio Pérez z Racing Pointu, který si před týdnem v Bahrajnu připsal první vítězství v kariéře.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí
1. Verstappen (Niz./Red Bull)1:35,246
2. Bottas (Fin./Mercedes)-0,025
3. Hamilton (Brit./Mercedes)-0,086
4. Norris (Brit./McLaren)-0,251
5. Albon (Thaj./Red Bull)-0,325
6. Sainz (Šp./McLaren)-0,569
7. Kvjat (Rus./Alpha Tauri)-0,717
8. Stroll (Kan./Racing Point)-0,800
9. Leclerc (Mon./Ferrari)-0,819
10. Gasly (Fr./Alpha Tauri)-0,996
Pozn.: Leclerc přijde na startu o tři místa kvůli zavinění nehody v předchozí Velké ceně Sáchiru.

Reklama

Související témata: