Hlavní obsah

Red Bull poprvé nevyhrál kvalifikaci, v Koreji byl nejrychlejší Hamilton

JONGHAM

Poprvé v letošní sezóně nebude Red Bull stát na pole position. Na okruhu Jongam v Koreji vyhrál kvalifikaci Lewis Hamilton s mclarenem. Druhý dojel již jistý mistr světa Sebastian Vettel, třetí byl Hamiltonův stájový kolega Jenson Button.

Foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Sebastian Vettel (vlevo) gratuluje Lewisi Hamiltonovi k vítězsví v kvalifikaci v Koreji.

Článek

Vedle novějších týmů se v první části jako nejpomalejší ukázal tým Williams a o poslední postupové místo spolu bojovali jezdci Williamsu. Nakonec Pastor Maldonado vysunul ven z postupové sedmnáctky Rubense Barrichella. Daniel Ricciardo nezajel ani jedno měřené kolo, znovu ho potrápily technické problémy. Nejrychlejší byli s velkým náskokem jezdci McLarenu v čele s Hamiltonem.

V druhé části kvalifikace mezi jezdci top týmů zaváhal jako jediný Michael Schumacher. Německý závodník zajel až 12. čas, zatímco jeho kolega Rosberg dokázal postoupit ze sedmého místa. S bývalým mistrem světa byli vyřazeni také jezdci Toro Rosso, Sauberu, Bruno Senna a Pastor Maldonado. Jako nejrychlejší postoupil znovu Lewis Hamilton a opět to bylo s velkým náskokem, tentokrát před Sebastianem Vettelem.

Do závěrečné části nastupoval v roli favorita McLaren, protože byl v pátek i v sobotu dopoledne nejrychlejší a v kvalifikaci snadno postupoval na prvním místě s náskokem několika desetin sekundy Lewis Hamilton. Jenomže Red Bull v rozhodující části kvalifikace vždy výrazně zrychlí a stalo se tak i v Koreji. McLaren proto vůbec neměl snadnou práci, po prvních pokusech se sice ujal vedení Hamilton, ale byl rychlejší než Vettel jen o tři setiny sekundy. Další místa patřila Webberovi, Buttonovi, Alonsovi a Massovi.

V rámci druhých pokusů všichni jezdci zrychlili, ale mnoho změn v pořadí nenastalo. Hamilton obhájil první místo, a uštědřil tak Red Bullu letošní první kvalifikační porážku. Vettel zůstal druhý, zatímco Button přeskočil Webbera a získal třetí pozici. Felipe Massa se posunul před Fernanda Alonsa na páté místo, i když na rozdíl od španělského kolegy nemá novou verzi předního křídla. Poslední dvě řady v první desítce patří Rosbergovi, Petrovovi, di Restovi a Sutilovi. Jezdci Force Indie ve třetí části vůbec nevyjeli na trať a šetřili pneumatiky.

V závodě ale budou mít velký vliv pneumatiky. Red Bull ušetřil jednu měkkou sadu v první části kvalifikace, takže je možné, že bude potřebovat menší počet zastávek v boxech.

Kvalifikace na GP Koreje, 16. závod MS vozů formule 1 v Jongamu:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:35,820, 2. Vettel (Něm./Red Bull) 1:36,042, 3. Button (Brit./McLaren) 1:36,126, 4. Webber (Austr./Red Bull) 1:36,468, 5. Massa (Braz./Ferrari) 1:36,831, 6. Alonso (Šp./Ferrari) 1:36,980, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:37,754, 8. Petrov (Rus./Renault) 1:38,124, 9. Di Resta (Brit./Force India), 10. Sutil (Něm./Force India) oba bez času.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články