Hlavní obsah

Zatracená převodovka. Vettel tucet triumfů nezkompletoval, druhé místo nakonec bral

PRAHA

Rekordní patnáctou pole position v Brazílii vybojoval, dvanáctý triumf si ale Sebastian Vettel při loučení s letošním ročníkem mistrovství světa vozů formule 1 nepřipsal. K vítězství měl sice nakročeno, kvůli potížím s převodovkou ale musel v šestnáctém kole zpomalit a do čela pustil svého stájového kolegu Marka Webbera, jemuž se tak otevřela cesta k prvnímu triumfu v sezóně.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Sebatian Vettel (vlevo) kropí šampaňským svého týmového parťáka Marka Webbera, který si v Brazílii dojel pro první vítězství v sezóně.

Článek

„Byla to ostuda. Start se mi povedl a měl jsem za volantem velice dobrý pocit,“ hudroval Vettel v cíli, jímž projel na druhém místě se ztrátou bezmála sedmnácti sekund na svého týmového parťáka. „Poměrně brzy po startu jsem dostal hlášení, že musím řešit problémy s převodovkou. Musel jsem zpomalit, během dalšího průběhu závodu se to ale zhoršovalo a nakonec jsem mohl řadit jen vyšší stupně,“ líčil německý jezdec, který jel poslední čtyři závody sezóny již jako jistý obhájce loňského titulu mistra světa.

S klidem se proto mohl soustředit na vylepšování své osobní bilance. Nejprve vyrovnal rekordní zápis Nigela Mansella z roku 1992 v počtu pole position v jedné sezóně a v Brazílii pak stanovil nové maximum. Na rekordní zápis Michaela Schumachera v počtu vítězství v sezóně (13) z roku 2004 sice již dosáhnout nemohl, chtěl se ale aspoň přiblížit. „Takové věci se prostě stávají, není to v mých rukách. Nenazval bych to ani smůlou. Nehledě na to, že Mark jel fantasticky a vítězství si plně zasloužil,“ vyprávěl smířeně Vettel.

Sebatian Vettel (vpředu) jel v Brazílii pro dvanácté vítězství v sezóně. Kvůli technickým problémům ale musel pustit do čela svého týmového parťáka Marka Webbera (vzadu) a skončil druhý.foto: Reuters/Sergio Moraes

Konspirační teorie Horner odmítl

Se sezónou totiž může být právem spokojený, vždyť má ve čtyřiadvaceti letech má dva tituly mistra světa. „Po téhle úžasné sezóně by byl vrchol, abych si teď v Brazílii na něco stěžoval. Jasně, že to druhé místo beru,“ culil se Vettel. Spolu s Webberem zajistili pro Red Bull třetí double v sezóně. „Završili jsme fenomenální rok jak se sluší a patří. Teď se těšíme na zasloužené volno a brzy vše vypukne nanovo. A my se vrátíme opět v plné síle,“ naznačil, že mistrovský apetit rozhodně neztrácí.

Stáj Red Bull po závodu čelila podezření, že výsledek Velké ceny zmanipulovala, aby se i Webber dočkal v sezóně vítězství a aby si zajistil konečnou třetí příčku v jezdeckém šampionátu. Šéf týmu Christian Horner se však strůjcům konspiračních teorií od plic vysmál. „Tohle kategoricky odmítám. Stačí si poslechnout rádiovou komunikaci nebo si přehrát aktivitu inženýrů v boxech. Tohle nebylo nic fingovaného,“ odmítl rezolutně hrátky s výsledky.

Reklama